Het is oké om nee te zeggen tegen die ene Zoom-meeting

En zo pak je dat professioneel aan.

We werken inmiddels al een jaar vanuit huis, maar kunnen nog steeds niet wennen aan die Zoom-vergaderingen. Haperende verbindingen en vergaderingen die maar niet vlotten, dragen daar onder andere aan bij. We hebben echter het gevoel dat we bij deze meetings aanwezig moeten zijn, maar guess what? Je kunt best eens nee zeggen tegen die dreadful Zoom-meeting.

Zoom-vermoeidheid

Zoom-fatigue is real. We schreven er zelfs al eens eerder over en deze vermoeidheid moet niet zomaar onder stoelen of banken gestoken worden. Kijk je echt als een berg op tegen die ene Zoom-vergadering? Dan zijn er manieren om daar professioneel onder uit te komen. Carrièrecoach Michelle Davies licht toe hoe je nee kunt zeggen tegen die online rendez-vous.

Heb van tevoren een goed gesprek met je leidinggevende

Davies vertelt dat je je leidinggevende het beste van tevoren kunt laten weten dat je liever geen deel uitmaakt van de Zoom-meeting als dat niet per se nodig is. “Vaak wordt het hele team voor een Zoom-meeting opgetrommeld, terwijl vaak maar de input van een paar collega’s nodig is”, stelt ze tegenover HelloGiggles.

Een manier om je leidinggevende hierover te vertellen is door uit te leggen hoe de vermoeidheid van de online vergadering jou beïnvloedt. Stel hierbij niet dat je niet bij de vergadering aanwezig bent, maar leg uit dat je deze ene meeting liever laat voor wat het is. Zo kunnen jullie deze optie samen bespreken. “Het is misschien eng om je kwetsbaar op te stellen op de werkvloer, maar het is belangrijk om jouw mentale gezondheid te bespreken, zodat je managers en collega’s je kunnen helpen.”

Wees beschikbaar op andere manieren

Als je niet aanwezig bent bij de vergadering is dat heel fijn voor jou, maar minder prettig voor jouw collega's als ze jouw kennis toch nodig hebben. Zorg er daarom voor dat je beschikbaar bent op andere manieren op het moment dat de vergadering gaande is, en laat dit aan iedereen weten die wel deel uitmaakt van de vergadering. “Laat iedereen weten dat je beschikbaar bent via de chat en dat je snel kunt bijspringen als dat nodig is.”

Op deze manier laat je zien dat je wel betrokken bent bij het werk en dat je je ook wilt inzetten. En dat is goed, want vaak is dit waarom werkgevers willen dat je aanwezig bent bij een vergadering.

Informeer naar de mogelijkheid voor een meetingvrije dag

Helaas kan het dat je toch echt nodig bent bij die ene vergadering. Vergader jij daarnaast zo’n beetje elke dag online met je collega’s? Informeer dan of het mogelijk is om een dag in de week om te dopen tot een meetingloze dag.

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de thuiswerkers mentale vermoeidheid ervaart door werkgerelateerde video-belletjes. Een dag zonder vergaderingen kan daarom goed zijn voor de mentale gezondheid en productiviteit. Davies suggereert daarom om een ‘No meetings Friday’ in te lassen. Zo kan iedereen zich focussen op de taken die nog voldaan moeten worden voor het weekend begint en je weet dat je in ieder geval op die dag geen vermoeiende vergaderingen hebt.

Bron: HelloGiggles | Beeld: iStock

Laatste nieuws