Aha! Hierdoor kun je dus wallen krijgen en dit kun je ertegen doen 

Gebrek aan slaap is niet de enige boosdoener. 

oorzaak wallen

Het resultaat van een nachtje doorhalen is vaak van ons gezicht af te lezen. Maar voordat je jouw wallen afdoet als het resultaat van een slechte nacht, zijn er ook andere dingen die je moet weten over die donkere kringen onder je ogen.

Dunne(re) huid

Slaap speelt een grote rol in hoe we ’s ochtends voor de dag komen. Een gebrek eraan kan zich uiten in wallen, maar ook andere veroorzakers kunnen de bags onder je ogen bewerkstelligen. Dermatoloog Justine Kluk weet dat wallen het resultaat zijn van een dunner wordende huid. Dit kan erfelijk zijn, maar dit kan ook met je leeftijd te maken hebben. Je huid wordt nu eenmaal dunner naarmate je ouder wordt.

“Een dunne huid is doorschijnender en laat meer van de onderliggende spieren en bloedvaten zien, waardoor het er paarsig uitziet”, legt Kluk uit aan Huffington Post. Ook verhoogde huidpigmentatie kan donkere kringen onder de ogen veroorzaken. “Dit komt vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur of mensen die vaak in hun ogen wrijven, omdat ze bijvoorbeeld kampen met eczeem.”

Te weinig slaap itself veroorzaakt vaak geen donkere kringen onder je ogen, maar kan het wel verergeren. Door slaapgebrek kan je huid bleek worden en hierdoor zie je de onderliggende bloedvaten en spieren door de huid. Genoeg slaap krijgen is dus inderdaad een manier om te voorkomen dat je huid ‘doorschijnend’ wordt.

Huidverzorging aanbrengen

De huid onder de ogen is dus behoorlijk teer. Je kunt prima een concealer gebruiken om donkere plekken onder je ogen wat te camoufleren, but be gentle! Als je het product te hardhandig aanbrengt, kun je de huid beschadigen waardoor het dunner wordt. Breng beauty producten dus aan door zachtjes te deppen en niet door te vegen. Hetzelfde geldt voor je huid reinigen: pak dat zachtjes aan.

Bescherming tegen Uv-straling

Wat is het lekker om vitamine D op te nemen uit de zon, maar een teveel aan melanine doet je huid weinig goeds. Melanine beschermt je huid tegen Uv-straling en het bepaalt de kleur van de huid. Als je te veel zonnebaadt, maakt je huid meer melanine aan en daardoor kan het pigment rondom je ogen sneller donker worden omdat de huid daar teer is. Dr. Kluk adviseert daarom om een beschermende dagcrème met SPF te gebruiken en om op zonnige dagen een zonnebril te dragen.

Voeding

Wanneer het op voeding aankomt is er geen geheim ingrediënt dat meteen voor een wereld van verschil zorgt. Wel is het zo dat wallen verminderd kunnen worden door de juiste voeding. Volkoren producten en gezonde vetten kunnen zichtbare verbeteringen tot stand brengen over het hele lichaam, waaronder dus ook de area onder je ogen.

Beauty
  • Huffington Post
  • iStock