Een goede show op tv, opruimdrang die je opeens overvalt of nog een hoofdstuk uit dat ene boek willen lezen. Het zijn allemaal afleidingen om die bedtijd even een uurtje te pushen. Je nachtrust doen we er geen plezier mee, dat wisten we, maar blijkbaar komt het ook je carrière niet ten goede.
Ochtendmensen versus avondmensen
De kans dat mensen niet naar behoren presteren op het werk is twee keer zo groot als zij laat naar bed gaan, zo suggereert een nieuw onderzoek. Het advies van de onderzoekers luidt dan ook om genoeg slaap te krijgen voor jouw ‘chronotype’.
Wellicht hoorde je het begrip chronotype al eens eerder vallen. Het is de gedragsmanifestatie van jouw circadiaanse ritme. Ochtendchronotypes presteren in de ochtend het best en avondchronotypes doen het juist in de avond beter. Vaak is genetisch bepaald welk type je bent, maar bepaalde factoren kunnen hier wel een rol in spelen. Denk hierbij aan op welk tijdstip je werkt en hoeveel daglicht jij daadwerkelijk opneemt.
Minder goede prestaties neerzetten
Terug naar waarom nachtbrakers minder goed presteren op het werk. Eigenlijk is het heel simpel en het heeft allemaal met de 9 to 5 werktijd te maken. Veel bedrijven willen namelijk dat hun werknemers rond dit tijdstip beginnen. Nachtuilen zijn alleen vaak niet in staat om de slaap vroeg te vatten. Zij dutten pas laat in en krijgen niet de aanbevolen hoeveelheid slaap als zij op tijd op het werk moeten zijn. Het resultaat? Zij zijn minder alert en de kans is aanwezig dat ze hierdoor onderpresteren.
Uit een onderzoek onder 3,159 vrouwen en 2,672 mannen bleek dat 12 procent van de vrouwen het type nachtuil is. Daarnaast bleek dat 44 procent van de vrouwen een ochtendmens is en de overige 44 procent zit er tussenin. Van de vrouwen die onder het chronotype nachtuil vielen, presteerde 24 procent een stuk slechter dan de ochtendmensen. De kans op onderpresteren was zelfs twee keer zo groot bij deze groep personen.
Wat te doen?
De onderzoekers raden werkgevers aan om rekening te houden met de chronotypes van het personeel. Op deze manier kan de gezondheid en de productiviteit gewaarborgd worden. Een simpel voorbeeld is om het werkrooster wat aan te passen. Oftewel: iemand de mogelijkheid bieden om wat later te beginnen, zodat diegene zichzelf in haar slaapbehoefte kan voorzien.
Nu dus nog zorgen dat de baas on board is!
- Huffington Post
- BrunoPress