Dit kun je tegen die stressvolle conference calls doen

De oplossing schijnt vrij simpel te zijn.

Zoom-meetings, video calls en andere vergaderingen. Soms heb je er meerdere op een dag. En op drukke dagen is er soms nauwelijks tijd tussendoor voor een kop koffie, glas water of een korte wandeling. Maar dat kun je beter wel doen, als we het nieuwe onderzoek van Microsoft mogen geloven.

Stressvol

Onze hersenen hebben namelijk rust nodig, volgens het grote softwarebedrijf. De impact daarvan blijkt behoorlijk groot. Vergaderen is stressvol, met name als de ene bijeenkomst alweer begint als de vorige nauwelijks afgelopen is. Dat weten veel mensen natuurlijk al wel uit eigen ervaring. Maar Microsoft heeft het nu ook bewezen met hersenonderzoek. Bovendien is de oplossing vrij simpel.

Wat hebben ze gemeten?

Tijdens het onderzoek droegen de testpersonen apparatuur waarmee de hersenactiviteit werd gemeten. Daarvan werden de resultaten op twee verschillende maandagen gemeten. De ene maandag hadden de testpersonen vier vergaderingen achter elkaar. De maandag erop mochten ze tussendoor even relaxen en mediteren met een speciale app. Zo hadden ze een paar momenten waarop ze even weg waren bij hun computer.

De resultaten

Wat bleek? Het achterelkaar doorwerken leverde veel stress op. Vooral de overgangen tussen de meetings werden als zeer stressvol ervaren. Bovendien waren de testpersonen minder betrokken bij de vergaderingen én minder gefocust. Op de maandag mét pauzes, waren de werknemers beduidend minder gestresst. Met als resultaat: meer focus en betrokkenheid.

Oplossing

De oplossing tegen stress is dus vrij simpel: neem rust. Doe tussendoor iets wat je ontspant, bij voorkeur weg van je computer. Daar wordt iedereen beter van. Zelfs je werkgever, aangezien de werknemers ook productiever en meer betrokken worden op deze manier. En daarnaast: probeer zoveel mogelijk onnodige videovergaderingen te voorkomen. Minder vergaderen betekent tenslotte minder stress!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws