Yehes! Deze versoepelingen gaan vanaf vandaag in

Het openingsplan van de overheid loopt op schema tot nu toe.

versoepelingen

Het openingsplan van de overheid loopt op schema tot nu toe. Vandaag gaan de versoepelingen van stap 2 dan ook in. Dat betekent dat we onder meer weer naar de dierentuin kunnen, binnen kunnen sporten én een diner op het terras mogen nuttigen. Wij zetten alle versoepelingen nog eens op een rijtje.

In de buitenlucht

De versoepelingen die vandaag ingaan, vinden vooral plaats in de buitenlucht. Zo mogen we weer naar attractieparken, maar alleen de attracties buiten zijn open. Zo mag je in de Efteling wel in de Python, maar niet in de Droomvlucht. En in de dierentuin mag je wel langs de giraffes, maar niet naar de binnenverblijven. Waarom? Het risico op besmetting is buiten simpelweg veel kleiner dan binnen.

Dit kan vanaf vandaag weer

Niet alleen de dierentuinen en pretparken gaan vandaag weer open, we kunnen ook langer op het terras zitten en mogen weer binnen sporten. Dit mag vanaf vandaag weer:

  • Iedereen boven de 27 jaar mag buiten sporten in teams van maximaal 30. Hierbij moet er wel 1,5 meter afstand worden gehouden. Er mogen geen wedstrijden plaatsvinden en ook publiek is niet welkom.
  • Sportscholen, sportzalen en binnenzwembaden gaan open, met maximaal 30 mensen per ruimte. Sporten moet alleen of in duo’s. Reserveren is verplicht en ook hier zijn wedstrijden en publiek niet toegestaan.
  • Openluchttheaters, -musea en -monumenten gaan weer open. Ook hier geldt een maximum van 30 mensen en op 1,5 meter afstand van elkaar. Reserveren is verplicht, voor twee personen of een huishouden
  • Muziek- en danslessen mogen weer plaatsvinden, met 2 personen binnen 1,5 meter en maximaal 30 personen per ruimte
  • De terrassen zijn langer open, van 06.00 tot 20.00 uur om precies te zijn. Dat betekent dat we ook kunnen ontbijten of dineren op een terrasje. Ook de terrassen van de sportkantines mogen open.
  • Attractie- natuur- en dierenparken openen hun deuren, net als minigolfbanen en klimbossen. Reserveren voor twee personen of een huishouden (kinderen tot en met 12 tellen niet mee) is verplicht. De binnenattracties of -ruimtes blijven gesloten, toiletten zijn wel open.
  • Het huren van boten, kano’s en fietsen is weer mogelijk.
  • En tot slot: alle contactberoepen zijn weer toegestaan.

Bibliotheek

Aan deze lijst wordt nog een extraatje toegevoegd. Vanaf donderdag mogen ook de bibliotheken weer open. Dit stond niet in het oorspronkelijke plan van het kabinet, maar werd na aandringen van de Tweede Kamer toegevoegd.

Reisadvies openbaar vervoer

Met zo’n enorme lijst aan versoepelingen, wordt ook het reisadvies voor het openbaar vervoer aangepast. Tot nu toe was het verzoek om alleen de trein, bus, tram of metro te pakken als dat ‘noodzakelijk’ was. Vanaf nu zijn ook ‘essentiële reizen’ toegestaan. Maar, luidt het advies: “Reis op rustige momenten”.

Volgende stappen

Tijd om vooruit te kijken, naar stap 3 uit het openingsplan om terug naar ‘normaal’ te gaan. Echter moeten we nog even wachten op de volgende stap, deze staat op zijn vroegst voor 9 juni gepland. Op 1 juni horen we in een nieuwe persconferentie of dit ook daadwerkelijk doorgaat. Als de daling van de coronacijfers heel snel gaat, kan het zijn dat de datum naar voren wordt gehaald. Bij de stap 3 mag er onder meer weer binnen gegeten worden in restaurants, musea gaan dan open en we mogen vier bezoekers thuis ontvangen.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes, RTL Nieuws
  • Omar Ram