Aha! Dus hier staat de factor van je zonnebrandcrème voor

Handig om te weten waar dat cijfer op je tube sunscreen precies voor staat.

De zon schijnt weer behoorlijk fel, waardoor de kans op verbranding op de loer ligt. Vooral nu we kunnen genieten van temperaturen boven de 25 graden Celsius, wil menigeen 'bakken' in de tuin, op het strand of in het park. Vergeet je alleen niet goed in te smeren met SPF. Alleen waar staat een factor 15, 30 of 50 nou eigenlijk écht voor? We zochten het voor je uit!

Snel verbrand

Je zit nog geen kwartiertje met je snoet in de zon en je ziet eruit als een tomaat. Herkenbaar? Vast wel. Veel mensen vergeten te smeren of gebruiken een zonnebrandcrème met een te lage factor. Niet slim. Helemaal met een hoge zonkracht in juni of juli kan je huid namelijk al binnen een kwartiertje verbrand zijn. And you don't want that!

Welke factor?

Hartstikke verstandig dus, zo’n kledder zonnebrandcrème. Maar welke gebruik je: factor 15, of toch maar 30 of 50? Voor je die beslissing neemt, is het misschien handig om weten waar die getallen voor staan. En we kunnen alvast verklappen: het antwoord is vrij logisch.

SPF

Voor het getal zie je vaak de afkorting SPF, wat voor Sun Protection Factor staat. Verbrand je normaal gesproken na 10 minuten? Dan verbrand je na het opsmeren van zonnebrandcrème met factor 15 pas na 10 minuten x 15 = 150 minuten. Gebruik je factor 30, dan reken je 10 minuten x 30 en verbrand je zelfs pas na 300 minuten.

Huidtypes en zonkracht

Echter is het wel handig dat je weet hoe snel je ongeveer zou verbranden zonder zonnebrandcrème. Dat verschilt namelijk nogal; mensen met een donkere huidskleur verbranden bijvoorbeeld minder snel dan mensen met een lichte huidskleur. En ook de zonkracht heeft invloed op hoe snel je verbrand. Houd de boel dus goed in de gaten. Een verbrande en rode opperhuid draagt immers bij aan de kans op huidkanker.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Mikhail Nilov

Laatste nieuws