Aha! Zo kom je erachter of je zonnebrand over datum is

Die fles van vorig jaar kan nog wel halfvol zijn, maar is-ie nog wel goed?

zonnebrand datum

Leuk vinden we het niet, maar alle beautyproducten hebben maar een beperkte houdbaarheid. Zonnebrand is daar geen uitzondering op. Omdat deze crème onze huid moet beschermen tegen de zon, is het belangrijk om te checken of jouw fles zonnebrand van vorig jaar nog wel goed is. Wij vertellen je hoe.

Schade door Uv-stralingen

Niet alleen kun je lelijk verbranden als je je huid niet insmeert voor het zonnebaden, maar je vergroot er ook het risico op huidkanker mee. Ook veroudert je huid sneller als je het niet beschermt tegen de Uv-straling. “We weten dat 90 procent van je huidveroudering plaatsvindt door Uv-stralingen”, vertelt dermatoloog Doris Day aan New Beauty.

“Verschillende onderzoeken toonden aan dat je de kans op huidveroudering en huidkanker met 25 procent kunt verminderen als je elke zonnebrandcrème draagt, en niet alleen op zonnige dagen”, vervolgt ze. Het belang van goed insmeren was bij ons al langere tijd bekend, maar hoe check je of de crème nog goed is als je een oude fles tegenkomt?

Bekijk de fles

Not to state the obvious, maar vaak kun je op de fles een houdbaarheidsdatum vinden. Als je ‘m niet kunt vinden, check dan ook de onderkant. Als ook daar geen spoor van de datum te bekennen is, kun je het best proberen in te schatten hoe lang je de zonnebrand al hebt.

Over het algemeen heeft zonnebrand een houdbaarheid van twee jaar. “Maar als jij je zonnebrand al meer dan twee zomers hebt, is het veiliger om een nieuwe zonnebrand aan te schaffen”, vertelt Day. “Minerale zonnebrand wordt gemaakt van mineralen als zink en titanium waardoor ze niet echt over de datum kunnen gaan, maar het is alsnog goed om elke twee jaar nieuwe zonnebrand aan te schaffen.”

Red flag

Zelfs als je zonnebrand nog niet zo oud is, is het wel belangrijk om altijd nog naar de textuur te blijven kijken. Die kan veel weggeven over het product. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, kan de zonnebrand gek ruiken of een korrelige textuur hebben. Als dit het geval is voor jouw crème, gooi ‘m dan linea recta in de prullenbak. En twijfel je? Koop dan altijd een nieuw flacon. Better safe than sorry!

Beauty
  • New Beauty
  • iStock