Zo maak je een onweerstaanbaar cv

De eerste stap als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

cv

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je cv er fantastisch uitziet. Hoe je dat doet, leggen we je in dit artikel haarfijn uit.

Maak je cv relevant voor de vacature 

Veel mensen hebben één cv die ze standaard met elke sollicitatie meesturen. Als je echter écht indruk wilt maken, pas je je cv aan op de functie waarop je wilt solliciteren. Licht zaken uit die relevant zijn voor de vacature en laat niet relevante dingen weg. Gebruik waar mogelijk termen die in de vacature staan. Dit moet natuurlijk wel nog steeds de waarheid zijn, liegen heeft geen zin – dit komt op een later moment ongetwijfeld aan het licht.

Vergeet een persoonlijk profiel niet

Een goed cv is niet langer enkel een droge opsomming van je loopbaan en studies. Een persoonlijk profiel mag namelijk zeker niet ontbreken! Dit is een korte samenvatting van wie je bent, waar je goed in bent, wat je zoekt en wat je ambities zijn. Dit moet zeker niet te lang te zijn, denk aan een regel of vijf. Wel is het belangrijk dat je hier eventjes aandacht aan besteedt. De kans is namelijk groot dat de persoon die jouw cv ontvangt geen tijd heeft om hem uitvoerig door te lezen. Hij of zal je cv eerder vluchtig scannen. Met een helder persoonlijk profiel wek je de aandacht en interesse van de recruiter en vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een voorbeeld van zo’n persoonlijk profiel:

"Een ervaren administratieve kracht, die graag wil terugkeren na een korte loopbaanonderbreking na zwangerschap. Combineert uitgebreide branchekennis met recente afronding van een cursus Excel. Werkte eerder voor grotere administraties zoals X en Y. Nu gericht op het leveren van vergelijkbare prestaties, maar in een uitdagende nieuwe rol, bij uw startup." In dit blog vind je meer voorbeelden ter inspiratie.

Maak het overzichtelijk en houd het kort

We zeiden het hierboven al: recruiters nemen doorgaans niet al te lang de tijd om jouw cv door te lezen. Je cv moet zich daarom goed lenen voor een snelle scan. Dit doe je door het overzichtelijk en kort te houden. Zo ziet een recruiter in één oogopslag wie je bent en wat je hebt gedaan. Maak gebruik van tussenkopjes en duidelijke functietitels. Zorg dat je cv niet langer dan twee pagina’s is. Mocht alle relevante informatie op één pagina passen, dan heeft dat de voorkeur. Vaak kun je meer weglaten dan je denkt. Het is bijvoorbeeld helemaal niet gek om bepaalde werkervaring die niets met de vacature van doen hebben weg te laten. Denk aan je eerste bijbaantje in de supermarkt.

Zorg voor een mooi design 

Je kunt nog zoveel relevante werkervaring hebben, je zult er niet snel uitspringen als je een saaie lay-out hebt. Een cv mag best een mooi design hebben, terwijl het er nog steeds zakelijk uitziet. En dat is gelukkig anno 2021 helemaal niet lastig, want hier zijn genoeg handige tools voor te vinden op het internet. Houd bij het ontwerpen van je cv wel een beetje rekening met het soort bedrijf waar je solliciteert. Bij bedrijven waar een zakelijke cultuur heerst kun je het misschien beter simpel en strak houden, terwijl je bij een creatief bedrijf meer kunt experimenteren met kleuren.

Laat je cv aan iemand anders zien

Het is om meerdere redenen goed om je cv aan iemand anders te laten zien voordat je hem verstuurt. Wellicht ten overvloede, maar typ- of spelfouten zijn natuurlijk uit den boze. Dit wekt de indruk dat je de sollicitatie niet volledig serieus neemt. Het kan echter altijd gebeuren dat je er zelf overheen leest, dus daarom is een tweede lezer essentieel. Maar vraag vooral ook feedback over andere zaken. Is je cv overzichtelijk genoeg? Spreekt het design aan?

Korte tips

Tot slot nog wat korte tips:

• Schrijf in de eerste persoon enkelvoud. Zo houd je het persoonlijk.

• Beschrijf niet alleen wat je bij een functie hebt gedaan, maar vooral ook wat je er hebt bereikt. Wat waren je successen?

• Voeg een foto toe aan je cv. Het helpt altijd als recruiters een gezicht hebben bij een cv. Zorg wel dat het een goede, professionele foto is. Hij hoeft heus niet door een fotograaf te zijn genomen, maar een vakantiefoto is bijvoorbeeld verre van ideaal.

• Sla je bestand op als pdf en niet als doc, zo weet je zeker dat het document er op elk apparaat hetzelfde uitziet.

Carriere
  • Caroline Feelgood