In hoeverre laten we onszelf echt zien op datingapps?

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de mensen weleens een date had met iemand die helemaal niet leek op zijn of haar profielfoto.

Girl using smart phone and lying down in bed

Hoewel de datingapps al verscheidene jaren meegaan - Tinder zag het daglicht al in 2012 en happn in 2014 - blijft de etiquette rondom dat online daten best lastig. Zo ook wat te doen met dat online profiel. We willen natuurlijk de leukste versie van onszelf zijn, maar uit onderzoek blijkt dat we daar soms toch wat mee overboard gaan. Zo blijkt 62 procent van de online daters weleens met iemand gedatete te hebben die anders was dan op zijn of haar profiel.

Het echt versus online profiel

Uit onderzoek van datingapp happn blijkt dat 84 procent van de gebruikers vindt dat ze hun echte zelf laten zien op de app. Strookt helaas niet helemaal met hoe anderen dat opvatten. Zo blijkt uit datzelfde onderzoek dat 62 procent van de 2000 respondenten weleens een date heeft gehad met iemand die er anders uitzag dan hoe hij of zij zich presenteerde op diens online profiel.

Het is overigens niet helemaal dramatisch, want 36 procent gaf aan dat het ging om kleine verschillen. Daarentegen gaf nog meer dan een kwart (27 procent) aan dat diegene wel heel anders was dan diens datingprofiel.

Keeping it real

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 14 procent van de singles dus niet meteen zijn of haar echte zelf laat zien. De reden? Ze vinden dat toch wel erg lastig. Zo willen ze eigenlijk eerst een beetje aftasten hoe de ander is, maar dit gebeurt soms ook omdat de online daters wat minder zelfverzekerd waren.

Anno 2022 is het natuurlijk tijd om korte metten te maken met onzekerheid. Elk persoon mag er zijn. Daarom deelt Happn-datingexpert Ipek Kucuk een aantal tips om nog meer jezelf te zijn op online datingapps.

  • Kijk met een kritische blik naar je eigen profiel. Uit het happn-onderzoek blijkt dat de meeste mensen (a whopping 83 procent) het liefst de 'echte' versie van iemand ziet. Laat die filters dus met een gerust hart achterwege.
  • Overdrijf niet. Tuurlijk, we willen allemaal leuk overkomen en overdrijven soms een klein beetje. Zorg er echter voor dat je niet te erg overboard gaat. Het zorgt er alleen maar voor dat degene met wie je praat niet de echte jou leert kennen en zelfs de verkeerde verwachtingen kan krijgen.
  • Vraag je vrienden om advies. Als iemand jou goed kent, is het je beste vriend(in) wel. Laat diegene daarom een blik werpen op je online profiel. Hij of zij kan jou dan objectief vertellen of jouw profiel overeenkomt met hoe jij bent als persoon.

Bron: happn | Beeld: iStock