Vrouw met downsyndroom maakt van haar hobby koekjesbakken een succesvol bedrijf

Collette DiVitto heeft inmiddels al meer dan 1,2 miljoen dollar verdiend met haar koekjesbedrijf.

Wat doe je als je het syndroom van down hebt, jij van je passie bakken heel graag je werk wilt maken, maar je telkens wordt afgewezen voor een baan in een bakkerij? Dán begin je gewoon je eigen bedrijf. Collette Divitto, die door haar downsyndroom geen baan als bakker kon krijgen, runt inmiddels een succesvol koekjesbedrijf.

Bakken als uitlaatklep

Toen Collette nog maar 4 jaar oud was, begon ze al met bakken. Ze vond het leuk, maar voor haar was het ook een ontsnapping aan de realiteit. Op school ervoer ze veel sociale druk en door te bakken voelde ze zich minder alleen. Zo wilden andere kinderen bij haar op school nooit met haar spelen en werd ze gepest. Hoe meer Collette bakte, hoe beter ze zich over haarzelf voelde. En hoe meer mensen haar baksels lekker vonden, hoe meer zelfvertrouwen ze kreeg.

Van geen baan kunnen vinden tot het oprichten van een eigen zaak

Op haar 22ste wist Collette dat ze meer met het bakken wilde doen. Nadat ze keihard studeerde aan de Clemson University en een diploma in Life studies behaalde, solliciteerde de twintiger op verscheidene vacatures, maar bakkerij na bakkerij wees haar af. "Veel mensen die me spraken voor een baan zeiden dat ik heel aardig was, maar dat ik niet goed bij hen paste", herinnert Collette zich daarover in een interview met Upworthy. "Dat deed veel pijn en ik voelde me erg afgewezen."

Bij de pakken neerzitten deed de jonge onderneemster echter niet. Met hulp van haar moeder startte ze haar eigen koekjesbedrijf, genaamd Collettey's Cookies. En met succes. "Ik bracht samples naar de markt en iedereen vond ze heerlijk", vertelt ze daarover aan CNBC Make It. Aanvankelijk bakte ze in haar moeders keuken, maar al snel werd de vraag naar haar koekjes te groot. Ze kreeg zoveel bestellingen binnen dat ze zelfs personeel moest inhuren. "I love being the boss", vertelt ze daar lachend over.Inmiddels heeft de onderneemster al meer dan 500.000 koekjes verkocht. In de afgelopen vijf jaar wist ze daarmee een omzet van meer dan 1 miljoen dollar te behalen. Niet slecht voor iemand die door verscheidene bakkerijen werd afgewezen!

Meer kansen voor mensen met een handicap

Collette vindt het fantastisch dat haar koekjes letterlijk en figuurlijk in de smaak vallen, maar dat is niet hetgeen dat ze het leukst vindt aan een eigen bedrijf runnen. Het leukste vindt ze dat ze mensen met een beperking kan inhuren. "Ik wil mijn bedrijf op meerdere locaties vestigen en ik wil dat er meer mensen voor me komen werken. Ik wil meer banen creëren voor mensen met een handicap."

Inmiddels heeft het koekjesbedrijf van Collette zo'n 15 medewerkers, waarvan de helft een handicap heeft. Dat ze een inspirerende baas hebben, dat is inmiddels wel duidelijk. "Wie je ook bent, je kunt een verschil maken in deze wereld. Focus niet op je handicap, maar focus op wat je kunt."

Hear, hear, Collette! 

Bron: CNBC Make It, Upworthy | Openingsbeeld: Cliff Booth, Beeld: Instagram