Daten in 2022: dit worden de 6 grootste datingtrends

De coronacrisis heeft tot een andere manier van daten geleid.

Net zoals we elk jaar weer te maken krijgen met nieuwe trends op het gebied van mode, beauty en food, staan ons in 2022 ook weer een hoop datingtrends te wachten. Of je nou vrolijk verder gaat met swipen of de liefde in real life probeert te vinden, deze datingtrends mag je dit jaar niet missen.

1. Dry Dating

Januari is almost over en daarmee komt ook een eind aan Dry January: een maand zonder alcohol. Het lijkt er echter op dat de alcoholvrije periode nog even doorzet, want dates zonder drankjes zijn steeds vaker in trek. Volgens Bumble, de dating- en netwerkapp waar vrouwen de eerste move maken, zou 34 procent van de daters nu meer geneigd zijn om op een 'dry date' te gaan dan voor de pandemie. Zeg nou zelf: een koffiedate is toch net zo leuk?

2. Hesidating

Dating-app Plenty of Fish ziet dat singles door de onzekerheid in het dagelijks leven steeds meer twijfelen over hun liefdesleven. 'Hesidating' houdt volgens de datingexperts van Plenty of Fish in dat je je 'onverschillig voelt over daten en onzeker bent of je serieus of casual wilt daten, omdat het leven in het algemeen op dit moment zo onzeker is'. Volgens 70 procent van de daters is hesidating anno 2022 een very real thing, aldus de datingexperts. En dat is niet zo gek, als we de afgelopen twee jaar er eens bij halen. Na bijna twee jaar van onbeschrijflijke chaos klampen velen van ons zich vast aan de dingen die het veiligst zijn in ons leven. Jezelf kwetsbaar opstellen en zonder zorgen gaan daten horen daar zéker niet bij.

3. Datingapps voor alle leeftijden

Je bent nooit te oud om de liefde te vinden, right? Hoewel datingapps als Tinder, Bumble en happn voornamelijk door jongere daters wordt gebruikt, zijn er steeds meer oudere mensen op zoek naar liefde. Dat blijkt wel uit resultaten van Google. De afgelopen maanden werd er maar liefst 3500 procent (!) vaker naar 'datingapps voor oudere mensen' gezocht. Een account aanmaken op een van de eerder genoemde datingapps kan nooit kwaad, maar er zijn nog tal van andere datingapps die zich richten op 50-plussers en senioren. Denk bijvoorbeeld aan 50plusmatch, Lexa en Parship.

4. Happy single

Hoewel vrijgezel zijn natuurlijk niet bepaald een datingtrend is, voorspelt Bumble dat veel mensen ervoor kiezen om bewust single te zijn. "2022 draait om het vinden van die persoon, niet zomaar iemand", citeert PureWow de datingexperts van Bumble. Volgens de datingexperts beseft een meerderheid van de daters (53 procent) na de pandemie dat het oké is om een tijdje alleen te zijn. Veel mensen kiezen er dan ook bewust voor om een tijdje solo door het leven te gaan, met 54 procent van de singles die niet maar zomaar met iemand op date gaat.

5. Brains over beauty

Volgens het jaarlijkse Singles in America-rapport van datingsite Match is emotionele volwassenheid nog nooit zo hot geweest. Voor het eerst ooit vonden singles fysieke aantrekkelijkheid minder belangrijk, terwijl ze partnerkenmerken zoals ruimdenkendheid en acceptatie juist extra belangrijk vonden. Een grote meerderheid (83 procent) van de ondervraagde singles verkiest emotionele volwassenheid boven fysieke aantrekkelijkheid. Tja: uiterlijk schoon vergaat, een goed innerlijk blijft altijd bestaan.

6. Slow Dating

Na een paar berichtjes heen en weer een date inplannen? Niet in 2022. Dit jaar staat volledig in het teken van 'slow dating'. Dit houdt in dat mensen de tijd nemen om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen, voordat ze beslissen of ze elkaar persoonlijk willen ontmoeten en de relatie willen voortzetten. Op Bumble leidt dit ertoe dat 55 procent van de daters er nu langer over doet om op date te gaan. Volgens Jemma Ahmed, Head of Insights bij Bumble, heeft ook deze datingtrend te maken met de pandemie. Door de coronacrisis zijn niet alleen de datingomstandigheden, maar ook de kijk op het daten veranderd. "Mensen beginnen zichzelf veel beter te leren kennen. En als gevolg daarvan nemen ze de tijd om erachter te komen wie wel en niet geschikt voor hen is", aldus Ahmed. Slow and steady wins the race, toch?

Bron: PureWow, Bumble, Match, Plenty of Fish | Beeld: Pexels