Deze vrouwen veranderen hun naam voor één week naar Peter

De vrouwen willen hiermee aandacht vragen voor de ongelijke man-vrouwverdeling op de werkvloer.

In Nederland zijn er meer CEO's die Peter heten dan CEO's die vrouw zijn. Read that again... Om aandacht te vragen voor deze ongelijke man-vrouwverdeling op de werkvloer, veranderen vrouwen deze week op LinkedIn hun naam massaal in Peter.

Peter

De actie is een initiatief van BrandedU en Women Inc, twee organisaties die zich inzetten voor meer vrouwen op de werkvloer en meer vrouwen in hogere posities. "Deze week is mijn naam Peter. Waarom? Ik wil aandacht vragen voor dit schokkende feit: In Nederland zijn er meer CEO's die Peter heten dan vrouwelijke CEO's", schrijven de organisaties op Instagram. "Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in besluitvormende posities en hebben hiermee een stuk minder invloed dan mannen. Tijd om hier verandering in te brengen." BrandedU en Women Inc roepen alle vrouwen op om hun naam tussen 24 en 28 januari in Peter te veranderen op LinkedIn.

BrandedU en Women Inc baseren zich op onderzoek van Management Scope, een magazine voor de top van zakelijk Nederland, uit 2020. In dat onderzoek is gekeken naar de namen van de bazen van beursgenoteerde bedrijven. Hieruit bleek dat er nog altijd een zeer grote ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen in hoge posities in het zakelijk leven. Ook in 2021 waren de cijfers beroerd. "Het aantal vrouwelijke voorzitters is nog steeds beperkt en lijkt zelfs te stagneren. Zeker bij beursgenoteerde ondernemingen moeten vrouwen nog altijd genoegen nemen met de kruimels", aldus Management Scope.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BrandedU (@branded_u)

Statement maken

Tot nu toe hebben zo'n driehonderd vrouwen hun LinkedIn-naam veranderd in Peter. Een van de vrouwen die dit heeft gedaan, is Ineke Reus. Zij werkt als informatiemanager bij NLdigital en gaat de rest van deze week door het leven als Peter Reus. "Peter is niet de naam die mijn ouders voor mij gekozen hebben. Het is ook niet de naam die ik zelf wil dragen. Peter is wel de naam die ik moet hebben om het te maken in de top van het bedrijfsleven", schrijft ze op LinkedIn.

"Ook ik wil het ver wil schoppen in mijn carrière. Daarom zie ik mij genoodzaakt mijn naam te veranderen. Tenminste, voor deze week. Om een statement te maken. Want vrouwen moeten net zo veel kans hebben een plek in de boardroom te bemachtigen als mannen."

Of ze eerder voor bepaalde functies is afgewezen op basis van haar geslacht, durft Ineke niet te zeggen. Zo zegt ze tegen RTL Z: "Ik heb geluk dat gelijkheid bij het bedrijf waar ik nu werk hoog op de agenda staat. Maar het is echt absurd dat er meer Peters zijn die directeur zijn, dan dat er vrouwen aan het roer staan. En in de techhoek merk ik vaak dat het echt een mannenwereld is. Terwijl vrouwen die functies net zo goed kunnen vervullen."

Diversiteit

Een andere vrouw die haar voornaam deze week heeft veranderd, is antiracisme, diversiteit- en inclusie-specialist Chanel Matil Lodik. Zij veranderde haar naam echter niet naar Peter, maar naar Petre. Op LinkedIn legt ze uit waarom ze voor die naam heeft gekozen. "Intersectionaliteit. Ja, er zijn momenteel meer Peters dan dat er vrouwen zijn die CEO zijn. Maar hoeveel van die vrouwen die CEO zijn, zijn vrouwen van kleur, of zwarte vrouwen? Dat deel is nog kleiner en ook iets dat continu aandacht vereist, maar vaak wordt afgedaan met een zinnetje. Zo komt daar weinig verandering in."

Chanel zou naast de Peters, Ingrids, Marjoleins en Hannekes ook graag de Khadija's, Priya's, Zorica's en Santouchans als CEO zien. "En ja, ook Luciano's, Mohammeds, Aayanshs en Petres (zo gebruikt mijn Surinaamse neefje de naam Peter) en nog wel meer mensen die in de huidige maatschappij niet de nodige kansen krijgen op de werkvloer", aldus de specialist.

Vrouwenprobleem

Andere vrouwen kiezen er bewust voor om hun naam niét te veranderen naar Peter, ondanks dat ze zich wel inzetten voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Zo ook Annebregt Dijkman, die met haar eigen bedrijf onderzoek doet naar inclusie. "Mijn naam is Annebregt. Een woordhuwelijk van mijn Friese voorouders Anne en Brucht. Mijn naam afleggen voelt alsof mijn huid gestroopt wordt, mijn bestaan ontkend", citeert RTL Nieuws de vrouw.

Annebregt vindt het zorgelijk dat het voor de zoveelste keer aan de vrouwen is om hier aandacht voor te vragen, terwijl het probleem eigenlijk bij de mannen ligt. "Dat stip ik aan. Waarom noemen Peters zich deze week geen Petra, dan zien ze direct wat er niet klopt", meent ze.

Toch zijn er wel degelijk mannen die hun naam deze week hebben aangepast. "Deze spontane actie vinden we echt geweldig", laat een woordvoerster van Women Inc weten. "Dit laat zien dat het niet alleen een vrouwenprobleem is, maar dat we het met z'n allen moeten doen."

Bron: RTL Nieuws, Management Scope, BrandedU, Women Inc | Beeld: iStock