Dit is wat je moet weten over de invloed van corona op je hersenen

Wij vertellen je alles over het 'pandemiebrein'.

Een leven zonder corona, we kunnen het ons haast niet meer voorstellen. We leven inmiddels al twee jaar in een wereldwijde pandemie en leven van lockdown naar lockdown. Al die maatregelen en natuurlijk het coronavirus zelf zijn behoorlijk vervelend, maar wist je dat corona ook invloed heeft op je hersenen? Volgens onderzoekers zorgt de pandemie bij veel mensen voor een 'pandemiebrein'. Dit is alles wat je daar over moet weten.

Pandemiebrein

Dat het coronavirus geen positieve invloed heeft op onze mentale gesteldheid, is inmiddels wel duidelijk. Het zorgt bij veel mensen voor stress, verdriet, angst of frustratie. Onderzoekers van Harvard Medical School ontdekten dat de pandemie ook daadwerkelijk effect heeft op onze hersenen. Een zogeheten pandemiebrein heeft niks te maken met een coronabesmetting. Het is een brein dat wordt aangetast door het virus, ongeacht of je besmet bent (geweest) of niet. Het heeft alles te maken met de mentale gevolgen die het ‘nieuwe normaal’ met zich meebrengt en het langdurige thuiszitten.

Mentale gevolgen

Voor het onderzoek testten de onderzoekers 57 gezonde, niet met corona besmette, mensen vlak voordat ze in lockdown moesten. 15 daarvan werden na de lockdown opnieuw getest. Dit aantal ligt aanzienlijk lager omdat klinisch onderzoek, mede door de pandemie, niet altijd haalbaar was. Uit het onderzoek met een hersenscan blijkt dat de onderzoeksgroep na de lockdown verhoogde markers van neuro-inflammatie in hun hersenen hadden. Dat wijst op een slechtere mentale gezondheid. Dit blijk ook uit een vragenlijst die voor en na de lockdown is ingevuld. Ook daaruit bleek dat de pandemie ernstige mentale gezondheidsproblemen tot gevolg heeft.

Symptomen

We weten nu wat het is, maar hoe herken je zo’n pandemiebrein? Symptomen van neuro-inflammatie, een verzwakte mentale gezondheid, zijn onder meer:

  • Verhoogd stresslevel
  • Angstige gevoelen
  • Stemmingsstoornissen
  • Vermoeidheid

Bron: Margriet, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock