Corona en liefde: dit is het effect van de pandemie op relaties en huwelijken

Heeft de pandemie tot meer verbroken relaties en scheidingen geleid?

Eén op de twee relaties loopt stuk en één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding: we kennen de hartverscheurende statistieken inmiddels wel. Maar hoe zit dit eigenlijk in tijden van een pandemie? Heeft corona een positief of negatief effect gehad op relaties en huwelijken?

Grote impact

Van de een op de andere dag stonden onze levens op de kop. We moesten ineens massaal thuiswerken, onze kinderen zelf lesgeven, we konden er niet meer op uit en maakten ons zorgen om onze eigen gezondheid en die van anderen. Dat de coronapandemie een grote impact op ons leven heeft en heeft gehad, is dan ook een understatement.

Effect op relaties

Het is dan ook te veronderstellen dat de pandemie een behoorlijke invloed heeft gehad op menig relatie. Partners kwamen ineens fulltime thuis te zitten en zaten 24/7 op elkaars lip. Of dit de relaties ten goede of ten slechte is gekomen, zocht databedrijf nucleoo uit. Het databedrijf heeft geanalyseerd hoeveel huwelijken en geregistreerde partnerschappen er wel of niet stand hebben gehouden tijdens corona.

Geregistreerd partnerschap

Uit de analyse van nucleoo blijkt dat er tijdens de pandemie een stuk meer relaties zijn beëindigd dan in de voorgaande jaren. Na de uitbraak van corona in Nederland hebben meer stellen dan ooit een punt achter hun relatie gezet. Het aantal verbroken relaties is namelijk met zes procent gestegen ten opzichte van voor de pandemie.

De eerste versoepelingen in juli 2020 waren voor veel Nederlandse stellen het moment om hun geregistreerd partnerschap te beëindigen. In die zomermaand nam het aantal verbroken geregistreerde partnerschappen namelijk met maar liefst negentien procent toe ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Huwelijksproblemen

Waar de coronapandemie voor meer relatiebreuken en verbroken geregistreerde partnerschappen zorgde, houden getrouwde stellen het langer vol. In 2020 dook het aantal scheidingen voor het eerst in tien jaar onder de dertigduizend en in 2021 daalde dit aantal nog verder. Een reden waarom minder mensen besluiten te scheiden, zou onzekerheid over de toekomst – vooral tijdens een pandemie – kunnen zijn. Zo’n periode brengt immers veel onzekerheden met zich mee: halsoverkop verhuizen, meer zelfstandig moeten zijn en eventueel op zoek naar een nieuwe partner.

Daarnaast brengt een scheiding flink wat administratieve rompslomp met zich mee. Dit zou dan ook kunnen verklaren waarom er tijdens de pandemie een stuk minder scheidingen waren dan verbroken geregistreerd partnerschappen. Als er bij een geregistreerd partnerschap namelijk geen minderjarige kinderen betrokken zijn, heb je niet eens een rechter nodig om de relatie officieel te beëindigen.

Bron: nucleoo | Beeld: iStock

Laatste nieuws