Hoe je je baas het beste op de hoogte kunt stellen van je zwangerschap

En ook op welk moment je het nieuws het beste kunt delen.

Er zijn zoveel zaken om rekening mee te houden als je zwanger bent. Waar wil je bevallen? Wie wil je erbij hebben? Gaan jullie de baby vernoemen? Allemaal vragen waar jullie een antwoord op moeten vinden. Maar eerst: hoe vertel je het je baas?

Het nieuws delen

Het kan behoorlijk spannend zijn om je baas in te lichten over je zwangerschap. Jij en je lief zijn waarschijnlijk over the moon met het nieuws, maar voor je baas betekent jouw zwangerschap iets anders: je bent maanden uit de running. En hoewel het niet mag, gebeurt het nog altijd dat vrouwen op de werkvloer worden benadeeld als ze zwanger zijn.

Het is dan ook geen wonder dat veel vrouwen het spannend vinden om hun baas op de hoogte te stellen van hun gezinsuitbreiding. Zwangerschapsdiscriminatie gebeurt vaak subtiel. Denk aan opeens niet meer gekozen worden voor bepaalde projecten. Dit is dan ook waarom het moeilijk is om te bewijzen dat je wordt gediscrimineerd. Deskundigen gespecialiseerd in werknemerswetten delen daarom advies hoe je het nieuws het beste kunt brengen.

Stel vast wanneer je het nieuws wilt delen

Wanneer je het nieuws met je baas wilt delen is helemaal aan jou. Wel is het zo dat je in Nederland drie weken voordat je verlof ingaat, je werkgever geïnformeerd moet hebben. Al is het beter om niet zó lang te wachten. Het beste kun je je baas ver voor dat moment inlichten over je zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer stress ervaren als ze het nieuws lang geheimhouden.

De meeste vrouwen delen het nieuws wanneer hun eerste trimester erop zit en de kans op een miskraam is afgenomen, weet Emily Martin, vice-president van National Women’s Law Center in Washington. “Je baas zal het waarschijnlijk waarderen als je het zo snel mogelijk vertelt, zodat zij tijd hebben om na te denken over jouw zwangerschapsverlof”, vertelt ze aan NY Times.

In sommige gevallen is het overigens beter om het daarvoor al te vertellen. Bijvoorbeeld wanneer je heftige ochtendmisselijkheid ervaart. In dit geval weet je baas waarom je misschien een paar keer te laat komt of waarom je een paar dagen vanuit huis wil werken. “Laat je supervisor in dat geval wel weten of je het ook al met andere collega’s wilt delen of niet.”

Vertel het je baas eerst

Het kan verleidelijk zijn om eerst je work wife in te vertellen over je zwangerschap. Toch is het beter om je baas als eerste op de hoogte te stellen. “Wanneer je je baas als eerst inlicht, laat dit respect zien”, adviseert Daisy Dowling, CEO van Workparent. “Als je het eerst aan andere collega’s vertelt en je baas er via hen achter komt, lijkt het alsof je expres iets voor hen wilde verbergen.” Het resultaat? Je baas trekt jouw toewijding naar het bedrijf toe in twijfel.

Doe van tevoren je huiswerk

Duik in de wet om te achterhalen welke rechten jij hebt en welke plichten jouw werkgever heeft, adviseert Martin. Zo heb je recht op zes weken zwangerschapsverlof en op tien weken bevallingsverlof. Dit is het minimum. In totaal heb je dus sowieso recht op zestien weken verlof en dit mag je gespreid opnemen. Op de website van de Rijksoverheid lees je er meer over. En als je je toch aan het inlezen bent, vergeet dan ook niet het handboek van je werkgever erbij te pakken en te zien wat hierin opgenomen is over zwangerschapsverlof.

Houd het kort en simpel

Voordat je het nieuws met je baas deelt, heb jij er natuurlijk al lang over nagedacht. Je weet wanneer je met verlof wilt en je hebt al mentaal uitgetekend wie jouw taken het beste kan overnemen. Je wilt deze info waarschijnlijk meteen met je baas delen, maar daar kun je beter nog even mee wachten.

“Je kunt het beste beginnen met het goede nieuws: je bent zwanger en je bent uitgerekend op een bepaalde dag”, adviseert Dowling. “Het geeft je werkgever de kans om blij te zijn dat je het nieuws deelt. Je praat niet met een instituut of een machine, je praat met een ander persoon die misschien ook wel een werkende ouder is of dat wil worden.”

De reactie

Als je baas blij voor je is, dan zal de rest van het gesprek makkelijk verlopen. Laat in dat geval wel weten dat je baas zich nergens zorgen over hoeft te maken. Je kunt in dat geval volgens Dowling iets zeggen in de trant van: “Je hebt waarschijnlijk veel vragen over hoe we mijn taken kunnen opvangen als ik met verlof ben. Ik ben erg toegewijd om dit uit te zoeken in de komende maanden.” Op deze manier laat je bovendien zien dat je focus bij het werk ligt. En het is goed om aannames voor te zijn. Laat dus duidelijk weten dat je van plan bent om weer terug te keren naar het werk (als dit voor jou het geval is).

Het kan dat je baas behoorlijk van zijn of haar stuk is gebracht van het nieuws. Raak in dat geval niet in paniek. Het kan dat je baas verrast is en simpelweg het nieuws op een eigen manier moet verwerken. “Laat hen alleen weten wanneer je bent uitgerekend en benadruk dat jullie tijd genoeg hebben om uit te zoeken hoe jullie dit gaan aanpakken”, adviseert Dowling. Stel het management gerust dat je van plan bent om je werkzaamheden uit te voeren zoals je altijd deed tot je met verlof gaat.

Discriminatie

Zoals we al zeiden komt zwangerschapsdiscriminatie helaas nog altijd voor. Heb je het idee dat jij hier het slachtoffer van bent? Houd dan bij om welke zaken het gaat en lees je in over de wetten die hierover zijn. En ook: praat met je baas over hoe de situatie je doet voelen en dat je het niet comfortabel vindt. Als dat niet mogelijk is, schakel dan de hulp in van HR. En als ook dat niet mogelijk is, is het wijs om te praten met een advocaat die hierin gespecialiseerd is. Good luck!

Bron: NY Times, FNV, Rijksoverheid | Beeld: iStock

Laatste nieuws