Tijdens je zwangerschap intiem zijn met je partner? Dit is wat je erover wilt weten

En in deze gevallen kunnen jij en je partner beter geen sex hebben.

Hoewel sex datgene is waardoor jij in je huidige situatie bent beland – zwanger dus – kan het best spannend zijn om van bil te gaan met je partner tijdens je zwangerschap. In vrijwel de meeste gevallen kun je prima toegeven aan je urges. Een gynaecoloog vertelt er meer over.

Voordelen

Tijdens je zwangerschap verandert er veel. En dan hebben we het niet alleen over een groeiende buik en pijnlijke borsten. Ook je drive kan veranderen. En voor veel vrouwen betekent dat meer zin in sex. Je hormonen veranderen en je lichaam voert meer bloed naar je intieme zone, hierdoor ervaren veel vrouwen meer zin in de daad. Bovendien ondervinden de meeste vrouwen dat het moment suprême veel meer suprême is dan voor de zwangerschap en het kan ook nog eens het stressniveau verlagen. Win-win!

Het kan gewoon

Ook gynaecoloog Julie Bowring benadrukt dat het heel normaal is dat je meer zin hebt om in de kroonluchters te hangen. En – om ook dit punt nog maar een keer te benadrukken – het kan de foetus geen kwaad doen, zo vertelt ze aan Red Online. “Sommige vrouwen krijgen van medici het advies om niet intiem te zijn met hun partner, maar als alles omtrent je zwangerschap voorspoedig gaat en je geen advies hebt gekregen om het niet te doen, kun je gewoon sex hebben zonder bang te hoeven zijn dat het je zwangerschap in gevaar brengt.”

Waarom het je baby geen kwaad kan doen? Dat is heel simpel. Je baby wordt beschermd door vruchtwater en door supersterke baarmoederspieren. Je baby ligt dus veilig in de baarmoeder. En ook het gereedschap van je man of vriend – groot geschapen of niet – kan niet zover reiken.

Wanneer is het beter om het niet te doen?

Nogmaals, in de meeste gevallen kunnen jij en je partner gewoon de liefde bedrijven. Toch zijn er wel enkele uitzonderingen, maar in dit geval zijn de vrouwen in kwestie al door een medisch team op de hoogte gesteld. “Voorbeelden zijn onder meer een risico op infectie, zoals het vroegtijdig breken van je vliezen”, vertelt gynaecoloog Meg Wilson. “Maar ook als er problemen zijn met je baarmoederhals of als je placenta laag in je bekken ligt.”

Verloopt je zwangerschap gewoon voorspoedig en heb je geen advies voor onthouding gekregen van je arts, gynaecoloog of verloskundige? Dan kunnen jij en je lief prima van bil gaan.

Bron: Red Online | Beeld: iStock

Laatste nieuws