België begint met een vierdaagse werkweek: is dat ook wat voor ons?

De voor- en nadelen van deze nieuwe soort werkweek op een rijtje.

Positive woman video calling using laptop at home

Vier dagen per week werken en drie dagen benutten voor het weekend? Wij tekenen ervoor! In België gaan ze eraan beginnen, maar is het wel zo ideaal als het klinkt? Onze zuiderburen gaan daarvoor in de ruil namelijk langere dagen maken. Een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

De vierdaagse werkweek

In België krijgen mensen binnenkort de mogelijkheid om hun werkweek in te korten naar vier dagen. Ze krijgen daarvoor hetzelfde salaris als voor vijf dagen, maar zit er wel een addertje onder het gras. Je werkt de overige dagen een stuk langer, namelijk 9,5 tot 10 uur. Zo kan je werkweek ineens van 7:00 uur tot 17:00 uur zijn. Is dat wel goed voor je?

De voordelen

Langer weekend

Het voordeel is dat je langer weekend hebt. In plaats van dat je twee dagen hebt om uit te rusten en je eigen ding te doen, krijg je er drie dagen de tijd voor. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen met een langer weekend productiever en gelukkiger zijn. Ook zijn ze minder gestrest.

Minder reizen

Het kan een uitkomst bieden voor mensen die ver van hun werk wonen. Door een dag minder te werken, hoeven ze namelijk minder te reizen. Je gebruikt je tijd hierdoor ook efficiënter.

De nadelen

Je bent na je werk moe

Wanneer je tien uur op een dag werkt, dan is de kans groot dat je in de avond geen puf meer hebt om iets te doen. Ook kan dit ervoor zorgen dat je in je lange weekend geen energie hebt om dingen te doen. Het is dan ook de vraag of je dit de moeite waard vindt, omdat je leven met een 4/10-werkweek vooral in het weekend gaat draaien.

Je bent minder productief

Het vraagt veel van je concentratie en je lichaam om tien uur lang te werken. Hierdoor kan je een stuk minder productief zijn en heeft het invloed op je gezondheid. Een verkeerde zit- of werkhouding kan dan namelijk grote gevolgen hebben. Ook blijkt uit onderzoek dat werkdagen van 5 uur het meest productief zijn.

Het is niet altijd mogelijk

Het hangt van je werk af of een kortere werkweek een goed idee is. Als je bijvoorbeeld fysiek zwaar werk doet, zullen de twee uur extra per dag niet heel prettig zijn voor je lichaam. Maar ook met een kantoorbaan, waarbij je veel klantencontact hebt, is het maar de vraag of het een goede combi is. Het meeste contact vindt namelijk plaats tussen 9:00 uur en 17:00 uur, de tijden van een ‘normale’ werkdag.

Bron: Tips en Weetjes, Metro Nieuws | Beeld: iStock