Oké dan: blijkbaar heeft in de regen lopen veel gezondheidsvoordelen

Of we nu vaker een ommetje door de stromende regen gaan maken, blijft alsnog de vraag.

Leuk vinden we het niet, maar in Nederland zijn we er wel aan gewend: regenbuien. We doen er graag alles aan om die te vermijden (hallo: Buienradar, Buienalarm en Weerplaza). Al is het misschien ook niet zo’n slecht idee om juist eens door de regen te wandelen. Het heeft blijkbaar een paar interessante voordelen.

In de regen wandelen

Voordat je denkt, dát ga ik echt niet doen, door de regen wandelen. Hear us out, want ook wij waren niet meteen enthousiast. Toch vallen onderstaande motivaties niet te ontkennen. Al is het natuurlijk de vraag of je dat ervoor over hebt. Wij sommen de voordelen in ieder geval op (de nadelen ken je wel):

1. De geur van regen heeft een kalmerend effect

Weleens van petrichor gehoord? Dit is de benaming voor de geur van regen. Of eigenlijk de geur van de grond en lucht die je ruikt als het regent. Deze geur komt vrij wanneer een mengsel van verbindingen van plantaardige oliën (verzameld in aarde en rotsen) wordt gemengd en vrijkomt via vochtdruppels in de lucht. Hoewel dit niet spannend klinkt, heeft deze geur kalmerende eigenschappen. Zie het als een rainy day aromatherapie.

2. Door de regen wandelen biedt je nieuwe perspectieven

Regent het? Dan is onze eerste gedachte vaak niet erg positief. We willen dat het droog is, of anders dat we ergens kunnen schuilen. Probeer die gedachtes los te laten, en probeer om een te worden met het moment en het te accepteren. Want hoe erg is het nu, een keer nat worden in de regen? De regen kan je helpen relativeren en kan je daardoor nieuwe perspectieven bieden.

3. De lucht is schoner als het regent

Het is belangrijk om elke dag even een frisse neus te halen, maar dat doen we liever niet in de regen. Veels te nat. Maar letterlijk een frisse neus halen, kun je beter doen als het regent. De lucht is dan namelijk veel schoner. Als het regent, vindt er een natuurlijk fenomeen plaats waarbij de druppels tientallen tot honderden luchtverontreinigende deeltjes aantrekken. Denk aan roet, sulfaten en andere organische deeltjes. Onderzoek van atmosferische chemici toonde dit aan. De studie werd in 2015 in het tijdschrift Atmospheric Chemistry And Physics gepubliceerd en toonde aan hoe effectief het is. Een belangrijke ontdekking. Het kan namelijk helpen om problemen rondom onze luchtkwaliteit aan te pakken.

Je verbrandt er meer calorieën mee

Wil je een wandeling maken om wat calorieën te verbranden? Maak dat ommetje dan als het regent. Uit Japans onderzoek gepubliceerd in International Journal of Sports Medicine blijkt dat het koude, regenachtige weer ervoor zorgt dat je meer calorieën en vet verbrandt dan wanneer je dat doet tijdens mooi(er) weer.

Bron: Footfiles | Beeld: iStock

Laatste nieuws