Oh nee: deze voedingsmiddelen zorgen voor droge lippen

Helaas, ook koffie kan de oorzaak zijn van uitgedroogde lippen

Het geheim van perfect gestifte lippen zit ‘m allemaal in de gezondheid van je lippen. Als je gehydrateerde lippen hebt, blijft de lippenstift mooier en langer zitten. Toch lijkt het onvermijdelijk dat onze lippen uitdrogen, vooral met koude temperaturen. En helaas, ook deze voedingsmiddelen kunnen de boosdoener zijn voor droge lippen.

1. Pittig eten

Houd jij ook zo van pittig eten en doe je overal een flinke dot sambal over? Dan hebben wij helaas slecht nieuws. Spicy eten kan de reden zijn dat je lippen zo droog zijn. Vraag het iemand met een huidaandoening zoals rosacea, en hij of zij zal meteen bevestigen dat pittig en kruidig eten voor opflakkeringen en een droge en schrale huid kan zorgen. Doordat lippen het pittige voedsel raken, kunnen deze ook behoorlijk droog worden. De boosdoener is een stofje genaamd capsaïcine, dat in veel pittig eten voorkomt. Deze chemische stof kan leiden tot ontstekingen en verstoring van de huidbarrière. Dit kan vervolgens weer leiden tot een droge huid. Daarnaast is er nog een reden waarom pittig eten voor droge lippen zorgt. Na het eten van een spicy maaltijd ben je namelijk meer geneigd om aan je lippen te likken. Hierdoor droogt de huid verder uit. Oeps.

2. Koffie

Helaas, ook koffie kan de oorzaak zijn van je uitgedroogde lippen. “Als ik merk dat mijn lippen droog worden, weet ik dat ik te veel koffie drink”, vertelt maag-darm-leverarts Will Bulsiewicz aan mindbodygreen. Ten eerste kan een heet bakkie pleur voor droge lippen zorgen, doordat je lippen in aanraking komen met het hete drankje. Daarnaast is koffie een diureticum, wat inhoudt dat het je kan uitdrogen als je er te veel van drinkt. De nadruk ligt hier op ‘te veel’. Bij een of twee kopjes koffie per dag zul je dit probleem gelukkig niet zo snel hebben.

3. Een tekort aan vitamine B12

Soms ligt het niet aan wat je eet, maar aan wat je niet eet. Als je last van droge lippen hebt, kan dit maar zo eens wijzen op een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 bevordert namelijk een gezonde huid en ondersteunt wondgenezing. Mis je deze vitamine? Dan kan dat leiden tot uitgedroogde lippen die moeilijk te genezen zijn, vertelt dermatoloog Michelle Henry aan mindbodygreen. Wil jij je vitamine B12-niveau wat opkrikken? Eet dan bijvoorbeeld wat meer rundvlees, lever, gevogelte, vis, yoghurt en eieren. Daarnaast is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan om je bloed te laten onderzoeken.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws