Een wijntje tijdens je zwangerschap: kan dit?

Dit is wat experts erover te zeggen hebben.

Roken, alcohol en rauw vlees: we weten allemaal dat we dit beter kunnen vermijden tijdens een zwangerschap. Toch verschillen de meningen hier nogal over, vooral wat betreft alcoholgebruik. Volgens sommige moeders moet een wijntje op zijn tijd namelijk best kunnen als je zwanger bent. Maar zijn de experts het daar ook mee eens?

Risico’s van alcohol op zwangerschap

Hoewel het niet heel waarschijnlijk is dat een paar slokjes wijn – of zelfs een glas – voldoende is om een foetus schade toe te brengen, is er geen twijfel over mogelijk dat overmatig alcoholgebruik een ongeboren kind schaadt. Dit komt doordat alcohol door de wanden van de placenta gaat, waardoor het risico op foetale alcoholspectrumstoornissen (FAS) toeneemt. Dit is een overkoepelende term voor afwijkingen bij het kind die het gevolg zijn van het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Volgens de American Pregnancy Association kunnen kinderen met FAS onder andere een kleinere hoofdomvang, een laag lichaamsgewicht, slechte coördinatie, een slecht geheugen en spraak- en taalvertragingen hebben. Hoe meer alcohol een zwangere moeder drinkt, hoe groter het risico is dat de baby FAS ontwikkelt.

Tegenstrijdig onderzoek

Maar hoe zit dit dan bij een wijntje of twee tijdens de zwangerschap? Het lastige is dat hier niet genoeg onderzoek naar gedaan is. Sommige onderzoeken tonen aan dat een beetje alcohol in het begin van de zwangerschap niet zo riskant is als eerder gedacht. Zo laat een Deens onderzoek uit 2012 zien dat een laag tot matig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap geen invloed had op het cognitief functioneren bij kinderen. Uit een ander onderzoek onder 5628 personen blijkt echter weer dat het percentage vroeggeboorte en pre-eclampsie vergelijkbaar was voor alle niveaus van alcoholgebruik.

Hoewel onderzoek naar de invloed van alcoholgebruik op de gezondheid van het ongeboren kind niet uitsluitend is, zijn de meeste medische professionals het met elkaar eens: drink geen alcohol tijdens je zwangerschap. Volgens de American Academy of Pediatrics en het American College of Obstetricians en Gynecologists is geen enkele hoeveelheid wijn veilig om te drinken als je zwanger bent. Er is namelijk geen manier om precies te bepalen hoeveel alcohol schadelijk kan zijn voor elke individuele vrouw en op welk moment tijdens de zwangerschap. Better to be safe than sorry.

Wat artsen erover zeggen

Zoek je op het internet ‘alcohol en zwangerschap’ op, dan vind je al snel antwoord op je vraag. “Als je zwanger bent, mag je geen alcohol drinken. Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico’s al hoger”, valt er te lezen op verslavingswebsite Jellinek.

Al klinken er ook verhalen dat artsen soms niet zo moeilijk doen over een paar nipjes alcohol. “Toen ik mijn arts vroeg of ik wel of niet alcohol mocht drinken tijdens de zwangerschap, was zijn antwoord: ‘Vrouwen in Europa doen het'”, deelt een vrouw met een gezonde baby van vijf maanden op PureWow. “En toen haalde hij zijn schouders op.” Dat gezegd hebbende, raden alle artsen die PureWow benaderd heeft allemaal hetzelfde aan op de kwestie: drink geen alcohol als je zwanger bent. Zo, is dat ook weer duidelijk.

Bron: PureWow, Jellinek | Beeld: iStock

Laatste nieuws