Werken terwijl je door een break-up heen gaat? Deze 8 tips gaan je helpen

Hoe ga je normaal aan het werk terwijl je hart gebroken is?

Of je nou met een fikse ruzie of vriendschappelijk uit elkaar bent gegaan, een break-up is nooit leuk. Je dacht dat jullie samen oud zouden worden, maar ineens valt dat toekomstplaatje weg. Het enige wat je nu zou willen doen is romcoms kijken en ijs eten, maar je moet helaas gewoon werken. Wij delen acht tips om je door je werkdag heen te slaan.

Gevoelens

Wanneer je relatie uitgaat, kan het voelen alsof je hele wereld instort. Misschien zag je jullie al samen een wereldreis maken of kinderen krijgen, en valt die droom nu in duigen. Dat plekje naast je op de bank en in bed is van de een op de andere dag leeg en de persoon met wie je je dag doornam is er nu niet meer. Het is dan ook niet gek als je je verdrietig, boos, verward of misschien wel opgelucht voelt – of alles door elkaar.

"Het is een verlies en daarmee ook een vorm van rouwen. Het is dan ook belangrijk dat je je gevoelens niet bagatelliseert. Wees niet boos op jezelf omdat je deze gevoelens hebt", vertelt psycholoog Tanisha Ranger aan HuffPost. "Maar laat het niet alles bepalen of dicteren wat je doet."

Isolement

Volgens Ranger is het belangrijkste om jezelf niet te isoleren van mensen die om je geven. Of je nou al acht jaar samen was met je ex-partner of slechts drie weken aan het daten was, je gevoelens zijn valide. En de mensen die van je houden zullen er voor je zijn. "Mensen praten zichzelf aan: 'Niemand wil horen over mijn trieste liefdesverhalen en niemand vindt het belangrijk dat de persoon met wie ik drie weken datete me heeft geghost. Ze zullen denken dat het stom is.' Je overtuigt jezelf van al die dingen en trekt je terug. Daarmee maak je je isolement nog erger. Zelfs als er niemand is die je wilt of kunt vertrouwen op je werk, heb je een telefoon en heb je mensen buiten je werk."

Toch blijft het lastig om met een brave face weer aan het werk te gaan. Daarom delen Ranger en andere therapeuten hun beste tips om de werkdag een stukje makkelijker te maken.

1. Plan leuke dingen om naar uit te kijken tijdens je werkdag

Je liefdesverdriet zal er niet gelijk mee verdwijnen, maar het is goed om jezelf te trakteren op kleine vreugdemomenten. Haal bijvoorbeeld je favoriete ijskoffie op weg naar werk of bestel iets lekkers voor tijdens de lunch. Spreek na je werk af met een vriendin om samen te gaan eten of bestel die tas die je al zolang wilde. "De key is om tegen jezelf te zeggen: 'Dit is voor mij'. Je hebt zoiets moeilijks meegemaakt, gebruik dit moment om aardig tegen jezelf te zijn", vertelt psychotherapeut Shannon Garcia.

2. Begin met de makkelijke taken

Zie je er enorm tegen op om te werken? Dan is het een goed idee om met de makkelijke taken te beginnen. Op deze manier wen je op een rustige manier aan het werken en ben je toch productief bezig. Wanneer je er eenmaal wat lekkerder in zit, kun je verder gaan met de taken die wat meer hersenactiviteit vereisen. Aan de andere kant kan je werk ook voor afleiding zorgen en je eraan herinneren dat je meer bent dan alleen je relatie.

3. Slaap voldoende

Een dag werken na een gebroken nacht is nooit fijn, maar al helemaal niet als je dealt met liefdesverdriet. Break-ups kunnen fysiek en mentaal uitputtend zijn, dus het is essentieel dat je goed op je nachtrust let. "Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om goed uitgerust wakker te worden", vertelt huwelijks- en gezinstherapeut Katheryn Perez. "Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je 's avonds een kalmerende thee nemen, een warm bad nemen of naar meditatiemuziek luisteren om angstige gedachten of gevoelens van verdriet te verminderen." Als je je 's ochtends nog steeds uitgeput voelt, neem dan een douche voordat je gaat werken. Dit kan je net wat meer energie geven voor de dag, aldus Perez.

4. Loop regelmatig even bij je bureau weg

Of je je maar moeilijk kunt concentreren op je werk of het juist ziet als een welkome afleiding, het is belangrijk om af en toe even pauze te nemen. Zo raadt Perez aan om tijdens je werkdag korte wandelingen te maken. "Loop even om het gebouw heen of ga in je auto zitten en doe keihard de muziek aan. Doe iets wat goed aanvoelt."

5. Vertel een collega over je break-up

Misschien heb je net een nieuwe baan of ben je niet zo close met je collega's, maar toch is het goed om ten minste één collega over je liefdesverdriet te vertellen. Op die manier weet hij of zij waarom je een beetje down bent of je werk iets langzamer dan normaal doet. Ook kan je collega zo een oogje in het zeil houden en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Overigens hoef je niet het hele break-upverhaal van A tot Z te vertellen als je je daar niet comfortabel bij voelt. Je kunt ook zeggen dat je ergens mee zit, maar dat je nog niet klaar bent om het erover te hebben.

6. Vertel je baas over je break-up – als je je daar comfortabel bij voelt

Kun je je maar lastig concentreren op je werk, mis je deadlines en is je motivatie op het moment ver te zoeken? Dan kan het verstandig zijn om je baas over je relatiebreuk in te lichten. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij het vorige punt. Als je je op je gemak voelt bij je baas of leidinggevende, kun je meer details loslaten over je break-up. Voel je je hier minder comfortabel bij? Dan kun je het ook vaag houden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik heb een aantal problemen in mijn persoonlijke leven, waardoor ik erg gestrest ben." Op die manier weet je baas dat er iets aan de hand is en zal hij of zij je niet meteen afrekenen op een paar mindere werkprestaties. En wie weet word je wel verrast door een heel warme en begripvolle reactie.

7. Maak een lijst met essentiële taken

Na een break-up heb je soms nergens puf meer voor. Douchen, je haar borstelen, genoeg eten en drinken: het lijkt er allemaal niet meer toe te doen. Ranger raadt daarom aan om een to-do list te maken met taken – hoe basic ook – die je die dag moet doen. Dit kan variëren van je e-mails beantwoorden tot tien glazen water drinken.

8. Schakel hulp in

Weet dat je er nooit alleen voor staat. Wees dan ook niet bang om je vrienden en familie te vertellen over je break-up. Denk niet dat je hen tot last bent, zij staan ongetwijfeld klaar om er voor je te zijn. Heb je een paar maanden na je break-up nog steeds last van liefdesverdriet en heeft dit een negatief effect op je dagelijkse leven? Dan is het goed om te weten dat je ook professionele hulp kunt inschakelen. "Als je je drie maanden later hetzelfde voelt als de dag erna, zou je misschien kunnen baten bij de hulp van een therapeut", aldus Ranger.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock