Is een ’triple cleanse’ nodig? Een dermatoloog geeft uitleg over deze TikTok-trend

De triple cleanse is momenteel een hit op TikTok, maar het is niet geschikt voor elke huid.

We hoorden al eens dat het geheim van een stalende huid ‘m zit in het dubbel reinigen ervan. Op TikTok beweert men nu echter anders: drie keer zou het gouden aantal zijn. Maar is het echt nodig om je huid te onderwerpen aan de zogenoemde triple cleanse?

De trend

Less is more lijkt al enige tijd niet meer op te gaan, zeker als het op skincare aankomt. Die routine lijkt de afgelopen jaren verder uit te breiden. Waar we een paar jaar geleden het dubbel reinigen van de huid wat overdreven vonden, maakt dit ondertussen steevast deel uit van ons huidverzorgingsstappenplan. Of we daar nu ook een derde keer aan gaan toevoegen? Als het aan TikTok ligt wel, al is niet elke dermatoloog zo enthousiast over deze reinigingstrend.

Meerdere keren reinigen

Triple cleanse is precies wat de naam doet vermoeden: de huid met drie cleansers schoonmaken. Dr. Ross Perry, medisch directeur van Cosmedics skin clinics, erkent dat een goede cleanse je huid een boost kan geven. “Een goede cleanse verwijdert vuil, make-up en onzuiverheden die gedurende de dag op je huid belanden”, vertelt hij aan Stylist. Je huid meer dan één keer reinigen is volgens hem een goed idee. “Ik adviseer de meeste huidtypes om voor het slapengaan een dubbele reiniging te doen, omdat je dan make-up, vuil en onzuiverheden verwijdert die de hele dag op je huid zaten. Een enkele cleanse doet amper iets voor de huid.”

Je huid zomaar drie keer reinigen zou hij daarentegen niet iedereen aanraden. “Als je een relatief ‘normale’ huid hebt en veel producten draagt, kan het geen kwaad om drie keer te reinigen, maar zorg ervoor dat je dan een milde cleanser gebruikt en gebruik het spaarzaam.”

Voor wie is het niet geschikt?

Heb jij een gevoelige huid? Dan kun je beter niet aan deze TikTok-trend meedoen. “Een triple cleanse kan dan meer kwaad dan goed doen”, verklaart Dr. Perry. “Ten eerste kan het overmatig reinigen irritatie veroorzaken en probleemzones pijnlijker, roder en droger maken.”

Ook voor mensen met acne kan een triple cleanse voor problemen zorgen. “Het kan de huid dan stimuleren om meer olie aan te maken, waardoor de huid meer last kan krijgen van acne.”

Voor de normale huid maakt het niet zo heel veel uit of je het twee of drie keer schoonmaakt. Het belangrijkste – zo benadrukt Dr. Perry – is dat je de producten gebruikt die het beste voor je huid zijn.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws