Van de cel naar Netflix: hoe gaat het nu met Anna Sorokin?

Het hoofdpersonage uit Inventing Anna laat van zich horen.

INVENTING ANNA (2021) - JULIA GARNER.

Als je de afgelopen weken in één klap de serie Inventing Anna hebt gebinged, dan vraag je je vast af hoe het nu met de 'socialite' gaat. Hier vind je het antwoord op al je vragen.

Waar is Anna?

De serie, gemaakt door Shonda Rhimes, vertelt het waargebeurde verhaal van Anna Sorokin, een vrouw die werd veroordeeld voor fraude omdat ze zich voordeed als rijke erfgename en socialite Anna Delvey en zich een weg baande door de elite van New York. Ze wist op die manier honderdduizenden dollars afhandig te maken. In de Netflix-miniserie wordt Anna gespeeld door actrice Julia Garner, maar waar is de echte Anna Sorokin?

Visum verlopen

De van oorsprong Russische Anna werd in 2019 veroordeeld voor fraude en kreeg een boete en een celstraf van vier tot twaalf jaar. Na twee jaar kwam ze echter wegens goed gedrag alweer op vrije voeten. Die vrijheid was van korte duur, want slechts zes weken later werd ze weer opgepakt. Deze keer door de Immigration and Customs Enforcement (ICE) omdat ze geen geldig visum had. De inmiddels 31-jarige Anna beweert dat ze er niks aan kon doen en ging in hoger beroep, maar zit nog steeds vast. Ze wacht nu op de uitspraak of ze uitgezet wordt naar Duitsland, waar ze woonde voordat ze in 2013 naar New York verhuisde.

Naam zuiveren

Toen de serie uitkwam, publiceerde Anna een artikel waarin ze vertelt hoe haar leven er vandaag de dag uitziet. “Terwijl de hele wereld het heeft over Julia Garner’s vertolking van mijn accent in Inventing Anna, een Netflix-show over mij, zit de echte ik in een cel in Range County in New York, in quarantaine en isolatie.” Ze liet weten de serie niet te gaan kijken.

Ondertussen doet Anna er alles aan om haar naam weer te zuiveren. Ze geeft interviews, schreef een lang artikel over haar ervaringen, maakte een comeback op Instagram, en kwam met een video vanuit de gevangenis.

Niet trots

Hoewel Anna eerder aangaf geen spijt te hebben gehad van haar daden, kijkt ze daar nu anders op terug. “Als ik bijna drie jaar later terugkijk, keur ik het gedrag niet goed, terwijl ik het toch heb gedaan. Ik ben nergens trots op”, vertelt ze in de video. “Ik denk dat mijn bedoelingen niet frauduleus waren, als je kijkt naar de wettelijke betekenis van fraude”, aldus Anna. “Uiteindelijk waren het niet mijn bedoelingen die telden, maar hoe ze werden opgevat en hoe ze invloed hadden op andere mensen. Als mijn verhaal op die manier wordt bekeken ben ik zeker schuldig.”

Eigen stichting

We gaan nog veel van Anna horen, laat ze weten in haar interview met The New York Times. Ambitieus is de fake socialite, die eerder grootste plannen had voor een eigen stichting, nog altijd. “Er is absoluut veel meer van mijn verhaal dat ik zou willen delen. Met dat in gedachten werk ik aan meerdere projecten. Ik werk aan een documentaireproject met Bunim Murray Productions in Los Angeles. Ik werk ook aan een boek over mijn tijd in de gevangenis en er is ook een podcast in de maak.”

Bron: Elegance, My Imperfect Life, Marie Claire UK | Beeld: Inventing Anna