5 tekenen dat je niet genoeg zink binnenkrijgt

Deze verrassende symptomen kunnen duiden op een zinktekort.

We doen ons best om genoeg gezonde voeding binnen te krijgen, maar poeh er zijn nogal wat vitamines en mineralen die je op een dag moet binnenkrijgen. Van bepaalde tekorten zijn we goed op de hoogte, bijvoorbeeld van de symptomen van een ijzertekort. Van een tekort aan zink weten we echter wat minder.

Je ervaart opeens huidproblemen

Er zijn zoveel dingen die voor huidproblemen kunnen zorgen: een slecht voedingspatroon, hormonale veranderingen maar ook een tekort aan zink. Laatstgenoemde is eigenlijk heel logisch. Zo bestaat 6 procent van ons lichaam uit zink en dat is opgeslagen in onze huid. Het helpt onze huid om ontstekingen tegen te gaan, om bacteriën te doden en verhoogt onze opname van vitamine A en E. Uit onderzoek blijkt dat een zinktekort kan zorgen voor een grotere kans op acne.

Je bent vaak verkouden

Niet alleen vitamine C is van belang om een verkoudheidje te voorkomen, ook zink kan hier een belangrijke rol in spelen. Wanneer je zinkniveau te laag is, kan je immuunsysteem namelijk niet naar behoren functioneren.

Je valt moeilijk in slaap

Nu zouden we onszelf zeker geen slaapexpert noemen, maar we weten dat melatonine het stofje is dat ons slaperig maakt. Wat niemand ons echter vertelde is dat zink ook een belangrijke rol speelt voor een gezonde en goede nachtrust. Zink reguleert namelijk de productie van melatonine en reguleert het.

Je ervaart meer haarverlies dan normaal

Mooie glanzende lokken? Dan is genoeg zink binnenkrijgen van belang. Het zorgt er namelijk voor dat de eiwitstructuur in je haarfollikels op het juiste niveau blijft. Als je meer haaruitval ervaart dan normaal, kan dit dus op een zinktekort duiden.

Je moet vaak niezen

Hooikoorts is vaak de boosdoener voor regelmatige niesbuien, maar ook zink speelt hierin een rol. Het mineraal draagt bij aan het blokkeren van de afgifte van histamine in het bloed. Heb je te veel histamine in je bloed? Dan kun je gevoeliger reageren op allergenen, zoals pollen en stof.

Bron: Women's Health Australia| Beeld: Stacey Gabrielle Koenitz Rozells