Een break van je werk heeft nog te vaak een negatief effect op je carrière

En dat terwijl een carrièreonderbreking heel positief kan zijn. Hoogtijd om van dit stigma af te komen, dus!

Om te zorgen voor je pasgeboren kind, om eindelijk die reis te maken waar je altijd al van droomde of omdat je mentaal echt een break nodig hebt: er zijn zoveel redenen om een pauze van je carrière te nemen. De huidige arbeidsmentaliteit neemt je die pauze alleen niet in dank af. En dat terwijl die soms zo nodig is. Tijd dus om afscheid te nemen van dat stigma.

Pauze nemen

Tijdelijk stoppen met je werk doe je niet zomaar, daar denk je even over na. Toch zul je niet de eerste zijn die haar carrière onderbreekt. 69 procent van de Nederlanders heeft weleens een pauze genomen van hun carrière. Maar hoe welverdiend die pauzering ook is, het blijkt helaas gevolgen te hebben.

Een gat op je cv? Uit recent onderzoek van LinkedIn blijkt dat je hierdoor behoorlijk benadeeld wordt. Zo geeft 40 procent van de HR-managers toe dat je cv dan automatisch op de ‘nee-stapel’ belandt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat professionals zelf ook niet positief tegen het gat op hun cv aankijken. Zo gaf 51 procent aan dat er een stigma op rust en gaf 44 procent aan dat ze vermoeden dat je hiermee je kansen op een nieuwe baan na je pauze verkleint. Dat die zorgen gerond zijn, blijkt wel uit eerdergenoemde gegevens.

Positief effect van een break

Een carrièrebreak siert je cv wellicht niet, maar het kan ontzettend goed voor je zijn. Ongeveer 60 procent van de mensen die een break nam, gaf aan dat het hen hielp om erachter te komen wat ze precies willen in het leven. En, misschien nog wel belangrijker, dat het een positieve impact had op hun welzijn.

Anno 2022 mag die break van je carrière wel een keer genormaliseerd worden. Judith Noordzij, ondernemer en schrijver van het boek Ik was advocaat, nu ben ik mezelf, is het daar roerend mee eens. “We zouden af moeten stappen van het idee dat een break op je cv ook een break in je ontwikkeling betekent”, pleit ze.

“We stappen bij het starten van een opleiding of eerste baan op een sneltrein waarbij we nauwelijks stilstaan bij de vraag ‘hoe wil ik mijn kwaliteiten in het werkende leven gaan inzetten én hoe wil ik mijn leven inrichten?’ Het inlassen van een break voelt daardoor voor velen als gevaarlijk en nutteloos. Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je immers al snel de vraag waarom je niet aan het werk was. Dit zou voor werkgevers juist een positief signaal moeten zijn.” Door een burn-out stopte Noordzij in 2017 met haar werk in de advocatuur. “Mijn break leerde mij wat ik uit mijn leven wil halen, zowel op werkvlak als in mijn privéleven.”

Nieuwe functie op LinkedIn

Noordzij is niet de enige die pleit voor deze normalisering. LinkedIn lijkt ook in te zien dat het belangrijk is. De carrièrenetwerksite komt daarom nu met een nieuwe feature, om te voorkomen dat een pauze verkeerd wordt geïnterpreteerd. Maak kennis met Career Breaks. Met deze functie kun je een loopbaanonderbreking weergeven én kun je toelichten welke ervaringen en vaardigheden je in die break hebt opgedaan.

Beeld: Taryn Elliot 

Laatste nieuws