Kun je skincare-producten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum blijven gebruiken?

Een cosmetisch chemist geeft uitleg.

Young African American Woman Wrapped in a Towel after a Shower Holding a Skin Care Product

We houden de houdbaarheid van producten in onze koelkast nauw in de gaten – iets eten wat niet meer goed is, nee, dank je. We houden daarentegen minder goed in de gaten of onze huidverzorgingsproducten al zijn verlopen. Zoveel kwaad kan het vast niet als je een product wat langer gebruikt. Toch?

Verstreken houdbaarheidsdatum

Helaas, over het algemeen geldt dat je huidverzorgingsproducten beter niet meer kunt gebruiken als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zo vertelt cosmetisch chemist Jim Hammer aan Allure. En dat is niet zozeer omdat het nu echt kwaad kan, maar om andere redenen. "Sommige producten gaan wel wat langer mee en zullen alsnog effectief zijn", begint de chemist, "maar ze kunnen wel een andere kleur krijgen, minder lekker gaan ruiken en over het algemeen niet meer prettig zijn in gebruik."

Het belangrijkste blijft natuurlijk de veiligheid. En ook om die reden kun je verlopen producten beter niet meer gebruiken. Ingrediënten gaan na verloop van tijd namelijk 'kapot' en chemicaliën kunnen veranderen, zo weet chemist Vince Spinnato. "Mensen met een erg gevoelige huid kunnen dan een milde uitslag krijgen. Simpelweg door de verandering in de chemische stofcompositie."

Nooit gebruiken na de verstreken datum

Eén product bij uitstek mag je nooit meer gebruiken als-ie is verlopen: zonnebrand. Met dit product moet je het risico gewoon niet nemen. "Zonnebrandcrème verloopt daadwerkelijk en mag je echt niet meer na de vervaldatum gebruiken", stelt dermatoloog dr. Shari Marchbein.

De crème wordt niet alleen waterig, maar ook de effectiviteit ervan neemt af. "Wat een aanzienlijke toename op verbranding door de zon betekent", aldus Marchbein. Ze voegt daaraan toe dat ook de kans op bruine vlekken en het risico op huidkanker dan groter worden. Dus, better safe than sorry, en investeer op tijd in nieuwe huidverzorgingsproducten en zonnebrandcrème.

Bron: Allure | Beeld: iStock