Ontevreden op het werk: vertel je dat aan je baas of niet?

Als je je baan verschrikkelijk vindt, kunnen emoties hoog oplopen. Maar wat je ook doet: zorg ervoor dat je kalm blijft.

Je mist een teamgevoel onder collega’s, je salaris is niet bepaald je van het en je workload is of pijnlijk saai of oneindig lang. Het klinken als geldige redenen om je baan niet leuk te vinden. Maar wat doe je ermee? Solliciteren naar een andere baan of een tête-à-tête met je baas?

Wel of niet met je baas bespreken

Je baas of leidinggevende vertellen dat je je baan niet leuk vindt, is nogal een tricky gesprek. Té open zijn over je ontevredenheid over je werk kan een averechts effect hebben. Het kan ervoor zorgen dat je je baan nog vervelender gaat vinden of zelfs leiden tot ontslag. Maar niets zeggen is ook geen optie als je niet blij bent met je baan. Eerlijk zijn over hoe je tegen het werk aankijkt, kan ook belonend zijn. Een goede manager zou namelijk van tevoren willen weten dat je niet op je plek zit, voordat je opeens je ontslag indient.

“Het is niet alleen oké om je baas te vertellen dat je niet blij bent met je baan, dit heeft ook de voorkeur”, vertelt carrièreadviseur aan Harvard University Gorick Ng aan Huffpost. Hij raadt aan om je te verplaatsen in je baas. “Zou jij liever hebben dat een werknemer naar je toekomt met zijn of haar problemen – en een kans krijgen om er iets aan te doen – of liever willen dat diegene uitdagingen verbergt en opeens ontslag neemt?”

Een gesprek met je baas aangaan kan dus de juiste keuze zijn. Mits je het goed aanpakt en het weloverwogen doet. Wij delen hieronder een aantal tips.

Stap 1: Zorg voor controle

Je hebt waarschijnlijk te maken met veel emoties als je ongelukkig op het werk bent. Probeer die eerst goed onder controle te krijgen voordat je met je baas om de tafel gaat zitten. Onthoud wel: je baan staat op het spel. Uit je slof schieten uit ontevredenheid wil je daarom voorkomen. Het moet voor je baas niet aanvoelen als een aanval, maar als een gelegenheid om na te denken over verbetering.

Stap 2: Achterhaal hoe je baas om kan gaan met feedback

We zeiden net dat het belangrijk is om je ontevredenheid bij je baas aan te kaarten, maar we noemden ook dat het een baan soms nog vervelender kan maken als het niet goed gaat. Probeer daarom van tevoren te achterhalen of je baas om kan gaan met het nieuws dat jij niet op je plek zit. Sommige leidinggevenden zien dit als persoonlijk verraad of nemen het te persoonlijk. Praat met collega’s die je vertrouwt om erachter te komen hoe zij omgaan met slecht nieuws.

Stap 3: Wees specifiek

Een baas kan nog zo begripvol zijn, maar als zij of hij niet precies weet waarom jij niet blij bent op het werk, dan kan diegene je ook niet helpen. Wees dus specifiek, maar wees ook realistisch. Als je de werkzaamheden bijvoorbeeld niet leuk vindt, maar dat nu eenmaal is wat het bedrijf van diens werkgevers nodig heeft, dan kan je baas niet veel voor je betekenen.

Wees daarnaast ook altijd respectvol naar je baas toe. Hij of zij is immers degene die jouw loon elke maand op je rekening stort. Kom dus niet met verwijten, maar vertel dingen vanuit jouw perspectief. Zeg dus niet: ‘Jij geeft me altijd de stomme taken’. Maar zeg: ‘Ik vind geen uitdagingen of plezier uit werkzaamheden x en x’. Kom in dat geval het liefst ook met een alternatief. Noem bijvoorbeeld een taak die jij wel ziet zitten.

Stap 4: Bepaal of een andere baan niet beter voor je is

Je baas kan nog zo begripvol zijn en proberen de situatie beter te maken, maar soms is een bepaalde baan (of bepaalde baas) simpelweg niet de juiste voor jou. Lara Hogan, auteur van Resilient Management, adviseert om de volgende vraag voor jezelf te beantwoorden: ‘Waar is de overlap tussen waar jouw baas om geeft en wat jij nodig hebt?’ Als er geen overlap is tussen jou en je baas, dan is dat ook waardevolle informatie. “Als je geen enkele connectie ziet, is het misschien tijd om een nieuwe baan of functie te zoeken.”

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws