Expert legt uit: om deze reden kan jij je down voelen na corona

Heb je sinds corona ook last van de blues?

Heb jij na corona ook last gehad van sombere emoties, negatieve gedachtes en de blues? Het zijn veelvoorkomende klachten die veel mensen na corona ervaren.

Long Covid

Na corona zijn de bekende 'blijvende' klachten vaak hoesten, benauwdheid en een slechte conditie. Toch is het niet alleen je lichaam waaraan je het gaat merken, want ook je hersenen hebben het zwaar gehad. Dit kan ervoor zorgen dat je emoties ineens alle kanten op vliegen, je snel overprikkeld raakt en het voelt alsof er een grijze wolk boven je hangt. Ook dit wordt Long Covid genoemd.

De Hersenstichting kreeg hier veel vragen over, en legt op hun website uit hoe het zit. We zetten de meest voorkomende vragen op een rijtje:

Heeft het met je lichaam te maken?

Je mentale gemoedstoestand staat toch los van je lichaam? Helaas, dat is niet per se waar. Wanneer je snel over je grenzen gaat – wat iets simpels kan zijn als een wandeling naar de supermarkt – zul je dit merken aan je gemoedstoestand. Je kunt heel moe zijn en alle emoties kunnen als een achtbaan door je lichaam gieren. En dat van een simpele wandeling.

Hoelang kun je er last van hebben?

Helaas is er niet te zeggen hoelang je er last van kunt hebben, omdat dit per persoon verschilt. Het kan wellicht helpen om veel herstelmomenten te hebben en in een dagboek of notitieboek bij te houden wat je per dag gedaan hebt en hoe je je daarbij hebt gevoeld. Dit kan je meer inzicht geven wanneer je over je grens gaat en wat je in het vervolg kunt doen. En onthoud: het is mogelijk dat het soms goed gaat en je vervolgens weer een terugval krijgt. Herstel gaat immers niet in een rechte lijn. Dit is logisch, aldus de Hersenstichting.

Wat is het verschil met een burn-out?

De kenmerken van de mentale klachten door corona hebben veel overeen met die van een burn-out. Hoewel de klachten op elkaar lijken, zijn er toch duidelijke verschillen. Zo is een burn-out vaak werkgerelateerd en wordt deze veroorzaakt door ingrijpende gebeurtenissen. Bij corona zijn de mentale klachten het gevolg van hoe je reageert op de lastige situatie waarin je zit.

Moet ik er met iemand over praten?

Het is belangrijk om grip te krijgen op de stress en onzekerheid, omdat dit van invloed kan zijn op je toekomst. Praat er daarom met je omgeving over, zoals een goede vriendin of familielid. Ook kan het voor jezelf fijn zijn om dit ook tegen je werkgever te zeggen, omdat het misschien je werk kan beïnvloeden. Op de website van coronaplein of werkcovid19.nl vind je meer handige informatie over Long Covid en wat je als werknemer en werkgever kunt verwachten.

Indien je langer last hebt van de negatieve gedachten of blues, dan is het verstandig om te praten met een psycholoog. Volgens de Hersenstichting is het namelijk belangrijk dat je anders leert te denken en je focust op de dingen die wel goed zijn. Mindfulness, ademhalingsoefeningen of even praten met aangenaam gezelschap kan ook erg fijn zijn wanneer je down bent. En vooral – niet te vergeten – wees lief voor jezelf!

Bron: Hersenstichting | Beeld: iStock