Morgen gaat de zomertijd om 02:00 uur in. De klok gaat dan een uur vooruit, wat ons dus een uur slaap kost. Dat lijkt niet veel, maar heeft voor veel mensen lichamelijke en geestelijke gevolgen. Dit is wat er gebeurt als je een uur minder slaapt en wat je kunt doen om je lichaam aan het nieuwe ritme te laten wennen.
Crisis in Nederland
De zomertijd bestaat pas sinds 1977. Er was toen sprake van een energiecrisis in Nederland. Door de zomertijd in te voeren, zou het 's avonds een uur langer licht zijn. Er hoefden dan minder lampen te branden in gebouwen en op straat, wat enorm veel energie bespaarde. Het zorgde niet alleen financieel, maar ook emotioneel voor een positief effect. Veel mensen krijgen door de extra langen avonden namelijk zin om dingen te ondernemen.
Toch heeft het uurtje minder slaap ook wel degelijk nadelen. We worden uit ons vertrouwde 24-uurs ritme gehaald, wat een aanslag is op ons lichaam. We voelen ons moe, soms wat somber en het kost ons moeite om in het nieuwe ritme te komen. Het aantal verkeersongevallen in de spits, fouten op het werk en hartinfarcten op de maandag na de ingang van de zomertijd stijgt bovendien met maar liefst vijf procent. De tijdsverandering is dus niet zonder gevolgen.
Wandelen
Herken je de klachten die bij de verandering op de klok komen kijken? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je snel weer 'in de pas' loopt. Een ochtendwandeling doet bijvoorbeeld wonderen. Door in de ochtend natuurlijk daglicht op te vangen, zorg je ervoor dat je lichaam 's avonds melatonine gaat aanmaken. Daardoor kom je makkelijk in slaap. Uren liggen woelen in je bed en 's ochtends met een vermoeid hoofd in de spiegel kijken zijn dan verleden tijd.
Geen blauw licht
Een andere tip is om blauw licht (van een smartphone, laptop, televisie of tablet) 's avonds te vermijden. Het is natuurlijk heel verleidelijk om in bed nog even alle social media bij langs te gaan, maar dan kun je dus beter niet doen. Het blauwe licht heeft namelijk hetzelfde effect als ochtendlicht. Je hersenen krijgen dankzij dat licht een seintje dat het nog lang geen tijd is om te gaan slapen, waardoor je eerst naar het plafond ligt te staren.
Niet te lang uitslapen
Ook al heb je door de zomertijd een iets kortere nacht gehad: probeer niet al te lang in je bed te blijven liggen. Slaap je meer dan 1,5 uur uit ten opzichte van de tijd waarop je normaal gesproken opstaat, dan verwar je je biologische klok alleen maar meer. Op de lange termijn zorgt dat ervoor dat je ritme wordt gestaakt en je een aantal nachten achter elkaar slecht slaapt.
Oefening om te ontspannen
Tot slot: ontspanningsoefeningen doen net als wandelingen wonderen. Lig je op tijd in bed, maar kun je de slaap niet vatten omdat je lichaam nog niet doorheeft dat het tijd is om te gaan slapen? Dan is het geen slecht idee om zo'n oefening te proberen. Focus op je ademhaling en je zult zien dat je rustiger wordt, waardoor je makkelijker naar dromenland kunt vertrekken.