Schrijfster Tatjana Almuli en Cinetree maken documentaire over rouw

'We hopen troost en herkenning te bieden en willen laten zien welke mooie kanten afscheid nemen met zich meebrengt.'

Wist je dat ruim 1 op de 3 mensen nooit praat over de dood? Dit blijkt uit onderzoek van SIRE. Hoewel we rouw vaker meemaken dan ons lief is, zijn we er niet goed in. Daarom slaan filmplatform Cinetree en schrijfser Tatjana Almuli de handen ineen en maken zij een documentaire rondom rouw.

Grief is love in a heavy coat

Hoe belangrijk het is om te praten over de dood, toont het onderzoek van SIRE aan. 53 procent van de mensen die iemand verloren heeft, gaf aan dat een gesprek over de dood waardevol is en rust geeft. In Grief is love in a heavy coat delen storytellers Liesbeth Raskers, Gijs van der Sanden, Anne Lammers en Tatjana Almuli zelf persoonlijke rouwverhalen. Door te praten over de rouw, hoopt Cinetree het een centralere plek in onze samenleving te kunnen geven.

Tatjana bracht recentelijk haar tweede boek Ik zal je nooit meer uit, waarin zij onderzoek doet naar het leven van haar moeder en haar persoonlijk uitgestelde rouw. Met de documentaire hoopt ze anderen steun te bieden. "Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een vorm van rouw. Toch is het een onderwerp waar weinig over wordt gesproken, er hangt veel ongemak en zwaarte omheen. Dit willen we samen doorbreken, omdat we denken dat het juist zo verlichtend kan zijn om wél over dit soort complexe thema’s te spreken", legt Tatjana uit. "We hopen troost en herkenning te bieden en willen laten zien welke mooie kanten (naast absoluut het grote verdriet en alle andere schurende elementen) afscheid nemen met zich meebrengt."

Met de documentaire hoopt Cinetree het gesprek rondom rouw te starten, net als vorig jaar met de campagne 'Uit de schaduw' – waarbij Cinetree-founder Hanna Verboom aandacht vroeg voor psychische variaties door haar eigen verhalen over haar bipolaire stoornis te delen.

De documentaire Grief is love in a heavy coat is vanaf 25 maart gratis te zien via hun website.

Beeld: Cinetree