Troy Kotsur wint Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol

Troy Kotsur schrijft geschiedenis met zijn Oscar-winst.

Hij won al een BAFTA-award, een SAG-award en een Golden Globe, en heeft nu ook een Oscar in ontvangst mogen nemen voor zijn rol als Frank Rossi in CODA. Troy Kotsur nam tijdens de Oscars het gouden beeldje voor Beste Mannelijke Bijrol in ontvangst. Hiermee is Troy de eerste dove man die een Oscar wint voor zijn acteerwerk. 

Prestatie

Troy Kotsur heeft geschiedenis geschreven tijdens de Academy Awards. Met het ontvangen van de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol is hij de eerste dove man die een Oscar wint voor zijn acteerwerk.

Zijn CODA-collega Marlee Matlin was de allereerste dove actrice die in 1987 een Oscar won in de categorie Beste Actrice voor haar rol in de film Children of a Lesser God. Tijdens de Oscars is te zien dat ze glundert van trots als haar collega Troy de award in ontvangst neemt. 

Dankwoord

“Het is fantastisch om hier te zijn. Ik kan het niet geloven”, gebaarde Troy tijdens zijn dankwoord dat werd vertaald door een tolk. De acteur deelt hoe geweldig hij het vindt dat CODA wereldwijd zo’n succes is, en dat de cast dankzij het succes van de film zelfs een bezoek mocht brengen aan het Witte Huis. Hij vervolgt dat collega Marlee Matlin hem verbood dirty sign language aan president Joe Biden en First Lady Jill te leren. 

Ook dankt de acteur geëmotioneerd zijn vader tijdens zijn toespraak. “Hij was de beste gebaarder in onze familie”, deelt hij. Door een auto-ongeluk raakte zijn vader tot aan zijn nek verlamd, waardoor hij niet meer kon gebaren. “Pap, ik heb zoveel van jou geleerd. Ik zal altijd van je houden. Je bent mijn held.”

Troy zette ook de hele dove gemeenschap in het zonnetje. “Deze award is voor jullie. Dit is ons moment!”

Nominaties

Troy Kotsur was samen met Ciaran Hinds (Belfast), Jesse Plemons (The Power of the Dog), J.K. Simmons (Being the Ricardos) en Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog) genomineerd in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. 

Eerder op de avond ging de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol naar Ariana DeBose voor haar rol van Anita in de remake van West Side Story.

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws