Leuk is het niet, normaal wel: een opgeblazen buik. Een keer in de zoveel tijd ervaren we het allemaal wel eens. Het kan pech zijn, maar ook de volgende voedingsmiddelen kunnen de schuldige zijn.
1. Suikervrije kauwgom
Er zijn twee redenen waarom je een opgeblazen buik kunt krijgen van suikervrije kauwgom. Voedingsdeskundige Ashvini Mashru: “Allereerst komt het omdat je onbedoeld veel lucht binnenkrijgt als je kauwgom kauwt. Maar vooral komt dit door de toegevoegde suikeralcoholen. Suikeralcoholen zijn een vorm van koolhydraten die niet goed verteerd kunnen worden, waardoor er vaak maagklachten op kunnen treden. Dit komt voornamelijk voor bij grote inname van de stof. Als de stof in aanraking komt met bacteriën die het fermenteren, ontstaat er gas, dat zorgt voor een opgeblazen buik, krampen, pijn en/of diarree.” De suikeralcoholen staan ook wel bekend onder de namen xylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, en erythritol.
2. Water met prik
Een andere voedingsdeskundige, Cynthia Sass, doet een boekje open over water met prik. “Ik denk dat de meeste mensen zich bewust zijn van de effecten van frisdranken met veel suiker. Maar ook van water met prik, waar geen suiker of zoetstof aan is toegevoegd, kun je een opgeblazen buik krijgen, net als een ballon. Ik raad mensen altijd aan om gewoon plat water te drinken.”
3. Popcorn
Hoewel popcorn een snack is waar je je niet heel schuldig om hoeft te voelen, kan het je wel een opgeblazen gevoel geven. Sass: “Popcorn kan je een opgeblazen buik geven door het volume dat het plaatsneemt in je buik als je het hebt gegeten. Vier kopjes popcorn neemt zelfs meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een broodje, waar evenveel koolhydraten in zitten.”
4. Grote salades
Net als bij popcorn geldt dat een grote salade veel volume in de maag kan innemen. Hierdoor kan er al een opgeblazen gevoel ontstaan, maar door de stoffen in uien en champignons kan dit effect nog meer worden versterkt. Kijk dus uit met hoeveelheden salade in één keer.
5. Koffie
Veel mensen hebben hier last van: buikpijn na het drinken van koffie. Dit komt omdat er redelijk veel zuren in koffie zitten, waardoor je (gevoelige) maag geïrriteerd kan raken en daardoor ook je darmen op kunnen gaan spelen. Voeg je hier een zoetstof en/of melk aan toe, dan kan dit bij sommige personen leiden tot nog meer irritatie.
Bron: Women’s Health USA, Happy in Shape | Beeld: iStock