Waarom komen puistjes toch altijd terug op dezelfde plek?

En wat je ertegen kunt doen!

We smeren met voedende crèmes, reinigen de huid twee keer per dag (braaf ’s ochtends en ’s avonds) en toch hebben we zo nu en dan last van puistjes. En we snappen dat dat normaal is hoor, die puistjes, maar waarom keren ze elke keer terug op dezelfde plek?

Puistjes

De een krijgt standaard puistjes op haar kin, terwijl een ander ze op het voorhoofd of op de wangen krijgt. De plaats van je puistjes kan veel zeggen over de onderliggende oorzaak. Zo kunnen puistjes op de kin erop wijzen dat je te weinig slaapt en veel stress hebt en kunnen hormoon-issues leiden tot onzuiverheden op de wangen.

Maar zelfs als je deze oorzaken op den duur aanpakt, kunnen pukkels op dezelfde plekken terugkomen. Volgens Dr. Qian Xu, oprichter en medisch directeur van Skin Aesthetics, kan dit komen door drie dingen. Wij sommen ze voor je op.

1. Huidbeschadiging

“Sommige gebieden zijn vatbaar voor onzuiverheden, omdat er meer poriën en zweetklieren zijn, zoals de T-zone”, vertelt Xu aan Stylist. Zo krijgen veel mensen last van puistjes op het voorhoofd of op de kin, terwijl mensen met hormoonproblemen ze vaak op de wangen krijgen. “Als deze puistjes niet goed genezen, blijft de huid ontstoken en is er meer kans op nieuwe onzuiverheden.” Volgens haar is het dan ook heel belangrijk dat je de oorzaak op tijd aanpakt. Hierbij is vooral het stukje ‘op tijd’ essentieel. “Anders zullen de puistjes blijven verschijnen en uiteindelijk littekens op de huid veroorzaken.”

2. Onbewust je gezicht aanraken

Tijdens het werk of een boring college even met je gezicht op je hand leunen? We doen het allemaal. Toch kunnen we daar beter mee stoppen, vertelt Xu. “Veel mensen raken hun gezicht vaak aan zonder het te beseffen. Onze handen zitten vol met bacteriën en wanneer we onze huid aanraken, kunnen deze bacteriën op ons gezicht worden overgedragen”, legt ze uit.

Wanneer je een gezonde huid hebt met een goede barrièrefunctie, hoeft dit niet erg te zijn. “Mensen hebben echter de neiging om gebieden met bestaande of recente onzuiverheden aan te raken. In deze gebieden is er al een ontsteking in de huid, wat betekent dat deze vatbaar is voor verdere onzuiverheden.” Hoe meer puistjes je op dezelfde plek krijgt, hoe groter de kans helaas is op chronische ontstekingen en littekens, aldus Xu.

3. Hormonale veranderingen

Ook hormonen en genetica spelen een grote rol bij onzuiverheden. “Deze factoren bepalen de verdeling van je zweetklieren en hoe actief deze zijn”, weet Xu. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal dat acne bij tieners begint vanwege de hormonale veranderingen die tijdens de pubertijd optreden. “Die hormonale veranderingen hebben de neiging om de talgklieren actiever te maken. Dit, in combinatie met het feit dat tieners meestal geen huidverzorgingsroutine hebben, kan ertoe leiden dat deze talgklieren verstopt, ontstoken en zelfs geïnfecteerd raken”, legt de huidexpert uit.

Maar ook op latere leeftijd kun je helaas last hebben van onzuiverheden. “Voor veel vrouwen valt dit samen met hun maandelijkse cyclus, die ook hormoongestuurd is. Ook hormoontherapie kan bij sommige oudere vrouwen voor puistjes zorgen”, aldus Xu.

Wat kun je ertegen doen?

Nu we weten hoe het kan komen dat je telkens op dezelfde plek last krijgt van puistjes, is natuurlijk de volgende vraag: wat kun je ertegen doen? Volgens Xu is het belangrijk dat je de barrièrefunctie van je huid verbetert om onzuiverheden tegen te gaan. Dit kun je doen door antioxidanten toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine, zoals vitamine C en vitamine E om het genezingsproces te bevorderen en te beschermen tegen verdere schade. En natuurlijk is SPF ontzettend belangrijk. Smeren, smeren, smeren!

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws