Is de loonkloof verleden tijd bij de volgende generatie werkgevers en werknemers? Nieuw onderzoek van SNS stemt weinig hoopvol wat het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen betreft. Ook onder de jongvolwassen Nederlandse mannen leeft het idee nog dat het niet meer dan vanzelfsprekend is dat zij in dezelfde functie meer verdienen dan een vrouw, wijst dit onderzoek uit.
Onderzoek naar de loonkloof
SNS ondervroeg 1.033 Nederlanders tussen de 18 en de 35 jaar om meer inzicht te krijgen in de loonkloof en in de verschillende ideeën die mannen en vrouwen over salarissen hebben. Daaruit blijkt dat maar liefst 14 procent van de jongvolwassen mannen het nog altijd logisch vindt dat zij meer verdienen dan vrouwen, zelfs als zij dezelfde functie hebben. Een behoorlijk shocking resultaat, wat ons betreft. Tegelijkertijd vindt 40 procent van de deelnemende mannen wél dat Nederland hard op weg is de loonkloof te dichten, terwijl slecht 10 procent van de vrouwen hier ook zo over denkt.
Open over salarissen
Meestal zijn we niet erg open over het bedrag dat maandelijks op onze bankrekening wordt gestort. In het onderzoek geeft één op de vier vrouwen dan ook aan dat zij niet weet of haar loonstrook er wel hetzelfde uitziet als die van een mannelijke collega in dezelfde functie. Twee op de drie jongvolwassenen geeft aan dat er nog altijd een taboe rust op het bespreken van salarissen met collega's.
Volgens Angela Eijlander, directeur van SNS, zijn er meer inzichten nodig om de loonkloof daadwerkelijk kleiner te maken – en uiteindelijk helemaal te dichten. "De onzichtbaarheid van salarissen houdt de loonkloof mede in stand", vertelt ze in Metro Nieuws. "We zien in dit onderzoek en ook in onze gesprekken met jongvolwassenen vanuit ons Jongerenboard dat zij echt behoefte hebben én geholpen kunnen worden als er meer openheid is over salarissen."
Loonkloof werkt lang door
Eijlander hoopt snel op verandering. De ongelijkheid in salarissen is méér dan alleen een ander cijfertje op je loonstrook. "We zien dat de loonkloof ook doorwerkt in vermogensopbouw, pensioenen en ook het kopen van een huis. Want uiteindelijk betekent vaak heel letterlijk minder salaris, ook minder geld om te sparen. Verandering is echt nodig, we hopen dan ook dat andere bedrijven als eerste stap ook salarissen gaan toevoegen in vacatures." Momenteel staat op 26 procent van de vacatures slechts vermeld wat een nieuwe werknemer gaat verdienen. Om meer openheid over salaris te creëren, hopen veel jongvolwassenen dat hier verandering in komt. Transparantie over het te verdienen salaris op een vacature is één van de manieren waarop werkgevers de loonkloof langzaam maar zeker een stukje kleiner kunnen maken.
Bron: Metro | Beeld: iStock
- Interview of happy smiling indian hr manager with latin young professional and friendly support discussing job cv. Mentoring Hispanic male teacher and female student in multiethnic creative space.