Will Smith trekt zich terug uit Oscar-organisatie

In een verklaring betuigt de acteur spijt en laat hij weten dat hij zich terugtrekt uit de Academy.

Het kan je niet ontgaan zijn: tijdens de Oscaruitreiking gaf Will Smith presentator Chris Rock een klap omdat hij een 'grap' maakte over zijn vrouw Jada. De Amerikaanse acteur heeft daarom nu zijn lidmaatschap van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences opgegeven.

Vertrouwen geschonden

Na aanleiding van de klap van Will Smith, heeft de Academy een disciplinaire procedure tegen de acteur gestart. Je kunt niet zomaar lid worden van de Academy, dat gebeurt uitsluitend op uitnodiging van het bestuur en geldt in principe levenslang. Vanwege de klap die Will Smith uitdeelde, riskeerde hij geschorst of geroyeerd te worden.

In een verklaring schrijft Smith nu dat hij het vertrouwen van de Academy heeft geschonden en dat hij zijn collega-acteurs die genomineerd waren voor een Oscar de kans heeft ontnomen om hun succes te vieren. Hij stapt daarom zelf op.

Spijt

Smith betuigt in zijn verklaring opnieuw spijt voor zijn daden. Hij laat weten dat hij eraan wil werken: “om te garanderen dat ik nooit meer zal toestaan dat geweld het wint van verstand.” Nu de acteur zijn lidmaatschap heeft opgezegd, kan hij niet langer meestemmen voor de felbegeerde prijzen. Ook kan hij niet meer elk evenement bezoeken dat de Academy organiseert.

Will Smith won zelf een Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol, maar volgens The Washington Post heeft deze beslissing in principe geen gevolgen voor zijn gewonnen prijs – tenzij de Academy anders beslist. Ook kan Smith in de toekomst gewoon nog genomineerd worden voor een Oscar, dus dat staat zijn beslissing niet in de weg.

Verkeerde grap

Tijdens de afgelopen Oscaruitreiking maakte presentator Chris Rock een ‘grapje’ over het haar van Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will. Jada lijdt aan de haarziekte alopecia. Deze grap viel dan ook in verkeerde aarde bij de acteur, die Rock vervolgens een klap verkocht op het podium.

Bron: RTL Nieuws, Grazia | Beeld: Brunopress