De psychologie achter ‘we moeten praten’: waarom heeft het zo’n impact?

We moeten even praten over 'we moeten even praten'.

Steeds meer belangrijke communicatie gaat via je telefoon. Ziekte, carrière, of romance: we grijpen voor eigenlijk alles naar onze smartphones. Hoe makkelijk dit het ook maakt om snel iedereen op de hoogte te houden, het heeft ook een keerzijde. Zo heb je bijvoorbeeld vast wel eens een appje gehad met een tekst als ‘We moeten praten’. Of een mail van je baas, of je ‘even tijd hebt voor een gesprekje’. Aan Refinery29 legt expert Linda Kaye uit waarom dit soort berichtjes zo’n impact kunnen hebben op je humeur, waarom je ze beter niet kunt sturen, en hoe je ermee om kunt gaan.

Hevige reactie

De reden dat we vaak zo geschrokken reageren van dit soort contextloze verzoekjes om onze tijd, heeft te maken met dopamine, schrijft Refinery29. “We weten dat een berichtje sturen waarschijnlijk een reactie oplevert. En hier teert de zogenaamde dopamine feedback loop op.” Maar dit betekent dat er ook risico’s aan die continue loop van dopamine zitten. “Als we een bericht ontvangen waardoor we ons onzeker voelen, dan zorgt dit voor anxietyDigitale communicatie gebeurt met een hoge inzet. De meest belangrijke berichten over je leven krijg je waarschijnlijk via je telefoon. Daarom is onduidelijke of ambigue communicatie haast te vergelijken met een staaltje psychologische oorlogsvoering”, concludeert de site.

Doemscenario

Ja, je leest het goed. Contextloze berichten die een lezer geschrokken en onzeker stemmen, zijn ontzettend slecht voor je mental health. “Dit soort berichten roepen eigenlijk nooit positieve reacties op”, legt cyberpsychologie-expert Linda Kaye uit. “We schrikken ervan en lezen het meteen alsof er iets heel belangrijks en urgents is gebeurd – ook al is dat niet het geval”, deelt ze. “Onze reactie is over het algemeen om iets negatiefs te verwachten”, legt ze uit. Dat komt ook doordat er een soort machtsverhouding meespeelt. “Als je zo’n bericht ontvangt, dan heb je toch een passieve rol en móet je zo’n gesprek eigenlijk wel aangaan. Of je nu wil of niet.”

Wat kun je doen?

Gelukkig zijn er een paar simpele manieren om dit soort berichten makkelijker te maken. Sta je op het punt om iemand een bericht te sturen met de vraag of ze even kunnen praten? Leg dan bijvoorbeeld uit dat je ze mist en graag weer een kopje koffie met ze zou doen. Of leg direct uit waar je het over wilt hebben. “Kunnen we het zo hebben over de vakantieplannen?” is toch anders dan “kunnen we even praten?”. Ook kunnen emoji’s helpen om de toon van je berichtje te ondersteunen. Met een lieve smiley en een hartje erbij, leest iemand je verzoekje al heel anders dan zonder.

Ook helpt het om je bewust te zijn van de power dynamic wanneer je op het punt staat zo’n contextloos berichtje te versturen. Door op zo’n manier om een gesprek te vragen, meet je jezelf namelijk al een machtspositie aan. De ander kan moeilijk ‘nee’ zeggen.

En ten slotte: ben je de ontvanger van zo’n “we moeten praten”-appje? Wees je er dan van bewust dat je altijd kunt vragen waarover het gesprek gaat. Weet je ook direct waar je je op kunt voorbereiden!

Bron: Dingen Voor Vrouwen, Refinery29 | Beeld: iStock

Laatste nieuws