Dit is de belangrijkste eigenschap in een echte leider, volgens onderzoek

Dit is de eigenschap die van een manager een leider maakt.

THE DEVIL WEARS PRADA (2006) - MERYL STREEP.

Als je de honderden blogs en artikelen aan managers-advies op LinkedIn moet geloven, is er een hele waslijst aan eigenschappen waarover een leidinggevende moet beschikken. Misschien is je eigen ervaring wel dat er juist ontzettend weinig eisen zijn voor een leidinggevende – hoe anders had je manager aan zijn functie kunnen komen? Onderzoek heeft nu uitgewezen wat collega's als belangrijkste eigenschap zien bij hun leidinggevenden.

Leiders op de werkvloer

Wat een leidinggevende of manager precies effectief maakt, hangt natuurlijk van veel factoren af. Zo zullen de eisen aan een teamleider in een magazijn anders zijn dan de eisen aan een manager die een team van in-house business developers aanstuurt.

Maar wat er over al die verschillende functies en teams gelijk blijft? Dat is een massale behoefte aan empathie, blijkt uit onderzoek van Catalyst.

Empathie

Catalyst is een organisatie die zich al sinds 1962 inzet voor gendergelijkheid op de werkvloer, en heeft dus de nodige ervaring met onderzoeken wat wel en niet werkt. En wat blijkt? Empathie op de werkvloer is meer dan alleen een leuke bonus. Misschien voelt het als een open deur, maar: surprise! Werknemers vinden het belangrijk dat zij zich gezien, gehoord, en gewaardeerd voelen. "Empathie is een must-have op de werkvloer vandaag de dag", legt Catalyst uit.

De voordelen

Een leidinggevende die zich empatisch opstelt richting diens collega's draagt bij aan een forse verbetering van de sfeer én van de productiviteit. Zo wist Catalyst een link aan te tonen tussen empathische leidinggevenden en verhoogde productiviteit. "Werknemers met empathische managers en leiders zijn innovatiever en meer betrokken bij hun werk dan werknemers zonder", laten ze weten.

Waar 76% van de mensen met empathische leiders in senior-functies aangaven zich betrokken te voelen bij hun werk, gold dit voor slechts van 32% van de ondervraagden zonder. Ook met managers die minder hoog in de hiërarchie stonden waren er soortgelijke effecten te zien. "67% van de mensen met empathische managers gaf aan altijd engaged te zijn in hun werk, tegen slechts 24% met minder empathische managers."

Inclusiviteit

Ook opvallend was het duidelijke verschil tussen positieve gevoelens over werknemers van verschillende achtergronden. Zo voelde gemiddeld 37% van de vrouwen van kleur zich gerespecteerd en gewaardeerd op de werkvloer met minder empathische leidinggevenden. Bij witte mannen lag dit cijfer op gemiddeld 59%. Met meer empathische leiders stegen deze cijfers behoorlijk. In dit geval gaf 77% van de vrouwen van kleur aan zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen. Bij de witte mannen lag dit percentage ook flink hoger, op gemiddeld 85%.

Kortom: je manager kan met een harde aanpak nog zoveel gedaan krijgen – maar met een beetje empathie kom je over de hele linie nog véél verder.

Bron: Catalyst | Beeld: The Devil Wears Prada