Last van out of office anxiety? Zo geniet je wel van je vakantie

Zo zorg je ervoor dat je het werk wél kunt loslaten.

De zonnige maanden staan voor de deur en het vakantiegeld laat niet lang meer op zich wachten. Grote kans dat je al plannen hebt gemaakt om vrije dagen op te nemen. Maar meteen in de ontspanningsmodus overgaan wanneer de vakantie aanbreekt is niet voor iedereen easy peasy. Wat kun je doen als je out of office je niet meteen rust in je hoofd geeft?

Out of office

Het onwennige gevoel dat je eigenlijk op mails zou moeten antwoorden. De twijfel of je dat ene project nu wel goed hebt overgedragen aan je collega. De angst voor de gigantische stapel ongelezen berichten die wellicht op je wacht wanneer je vakantie er weer op zit. Zulke gevoelens worden wel Out of Offce Anxiety, – Panic of – Stress genoemd, en je bent niet de enige die er last van heeft. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je deze angsten loslaat en je zonder work worries je welverdiende vakantie kunt doorbrengen? Een aantal tips.

Goede voorbereiding

Helaas vergt het misschien net wat extra werk in de weken voor je verlof, maar mentale rust geeft het zeker. Vraag de collega’s die jouw taken overnemen tijdens je vakantie alvast welke informatie ze precies nodig hebben, en zorg ervoor dat alle info eenvoudig terug te vinden is. Dan heb jij meer dan je best gedaan, en hoef je gedurende je vakantie geen belletjes van gestreste collega’s aan te nemen.

Geef duidelijke grenzen aan

Als je dan toch bezig bent met het informeren van je collega’s, laat hen dan ook meteen weten wat ze van jou kunnen verwachten tijdens je days off. Blijf je wel urgente mails beantwoorden? Of ben je een aantal dagen volledig onbereikbaar? Als je helder maakt waar voor jou de grenzen liggen, is het makkelijker om die te bewaken. Ook klanten kun je laten weten wat ze komende tijd (niet) van je kunnen verwachten. Probeer zelf ook je grenzen niet te overschrijden. Besluit je tijdens de vakantie één email te beantwoorden? Dan bestaat het gevaar dat er meteen meer zullen volgen… De belangrijkste tip is misschien om ál je werkgerelateerde notificaties in ieder geval uit te schakelen.

Maak goed gebruik van je Out Of Office

Steek vlak voor je vrije dagen ook wat tijd in het uitwerken van een gedetailleerd Out Of Office-bericht. Ook daarmee maak je duidelijk tegenover collega’s, klanten en andere contacten dat jij even niet op de werkvloer te vinden bent. Zorg ervoor dat in je ‘OOO’ altijd vermeld staat wanneer je weer beschikbaar bent en met wie mailers in de tussentijd contact op kunnen nemen, ook als het urgent is. Zijn er veelgestelde vragen die je kunt verwachten? Beantwoord deze alvast in je Out Of Office. Bijvoorbeeld: ‘De wekelijkse vergadering die ik voorzit, gaat niet door’.

Sla niet te vroeg je laptop dicht

We weten dat je uitkijkt naar je vakantie, maar maak goed gebruik van je laatste werkdag voor alle bovengenoemde voorbereiding. Als je de tijd neemt om alle losse eindjes aan elkaar te knopen en alles rustig af te ronden in plaats van af te raffelen, ga je met een geruster gevoel de vakantie tegemoet. Krijg je niet alles af? Steek dan tijd in je overdracht.

Last but not least: onthoud dat rust goed voor je is

Af en toe helemaal onbereikbaar zijn en ‘uitschakelen’ helpt je júist om straks weer beter werk te leveren. Goed uitrusten hoort ook bij een productief leven. Altijd op volle toeren doorgaan, eist na enige tijd zijn tol. Werk kan heus wel een tijdje zonder jou, en jij zonder werk. Trust us.

Beeld: iStock | Bron: Metro UK

Laatste nieuws