Is het beter voor je mentale gezondheid om vanuit huis te werken?

Thuiswerken is fijn, maar op kantoor werken kent ook veel voordelen.

Door corona en meerdere lockdowns zijn we er aardig aan gewend geraakt om thuis te werken. Zo'n home office heeft ook z'n voordelen. We hoeven niet naar kantoor af te reizen, kunnen daarom langer in bed liggen en we worden minder gestoord door geluiden van collega's. Not bad. Wij vroegen ons daarom af of het eigenlijk beter voor je mentale gezondheid is om thuis te werken.

Gelukkiger

Is het vele thuiswerken van de afgelopen jaren beter voor je mentale gezondheid? Volgens Michael Mazius, gerenommeerd psycholoog, is het antwoord simpelweg nee. Hoewel organisaties enorm hun best hebben gedaan om de kantooromgeving na te bootsen via een virtuele setting, valt het niet te ontkennen dat het niet hetzelfde is. De psycholoog is dan ook een groot voorstander van een terugkeer naar kantoor. Hij gelooft dat sociale interacties een grote positieve rol spelen in ons geluk.

Gewenning

Mazius merkt ook op dat veel mensen die hij spreekt niet per se staan te popelen om terug te keren naar kantoor. "Mensen zijn organismen die bekend staan om hun gewenning. Wanneer we ons moeten aanpassen, raken we uiteindelijk gewend aan die nieuwe veranderingen", vertelt hij aan Real Simple.

Maar waarom zouden we (fulltime) terug naar kantoor willen gaan en hoe zorgen we er dan voor dat we dit ook doen? Volgens de psycholoog is het goed om jezelf af te vragen of je echt beter af bent als je vanuit huis werkt. "Misschien, zonder het je te realiseren, focus je je meer op wat je niet leuk vindt aan het werken op kantoor. Waardoor je dus ook niet het goede ervan in kunt zien. Je hersenen kunnen je al snel overtuigen wat het beste in jouw voordeel werkt, zonder het grotere plaatje te zien. En daardoor kun je ook sneller de verkeerde keuzes maken."

Redenen waarom je terug naar kantoor wilt

1. Sociale interactie

Mensen hebben mensen nodig. It's as simple as that! Terug naar kantoor gaan vervult ook je natuurlijke behoefte om contact te leggen met anderen. "Sociale interacties zijn cruciaal voor je hersenen en je social skills", aldus Mazius.

2. Balans in werk en privé

Terug naar kantoor gaan, geeft je ook de kans om weer balans in je werk- en privéleven te vinden. De balans tussen werk en privé is namelijk ontzettend belangrijk voor je mentale gezondheid.

3. Het helpt om je gezonde routine weer terug te krijgen

Volgens psychiater Amelia Alvin, helpt het ook om een gezonde dagelijkse routine te krijgen. "Als je vanuit huis werkt, kan de grens tussen werk en privé al snel door elkaar lopen, wat kan leiden tot een burn-out, lusteloosheid en zelfs ernstiger symptomen van depressie. Als je gedwongen wordt om op te staan, je aan te kleden, een plan voor de dag te maken, met anderen om te gaan, wat afwisseling te ervaren en het kantoorleven fysiek te scheiden van je privéleven, kan dat heel nuttig zijn om mentaal in balans te blijven en je humeur te verbeteren."

4. Mogelijkheden voor groei en creativiteit

"Als we in een sociale ruimte zijn, stellen we onszelf bloot aan allerlei prachtige, belangrijke en interessante mogelijkheden. Als we naar buiten gaan, gaan we uitdagingen aan en groeit daardoor ons zelfvertrouwen", aldus Mazius.

Bron: Real Simple | Beeld: Vlada Karpovich