De meeste vrouwen weten dat ze succes verdienen en dat ze veel kwaliteiten hebben. En tóch ervaren veel vrouwen regelmatig gevoelens die overeenkomen met het imposter syndroom: een vervelend intern gevoel dat we iets niet kunnen of iets niet waard zijn. We schreven er al meerdere artikelen over (want we gunnen niemand dit nare gevoel). Maar uit onderzoek blijkt nu dat het zogenoemde bedriegerssyndroom ook een voordeel heeft.
Groei op empathisch niveau
Uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The International Journal of Behavioral Science blijkt dat 70 procent van de vrouwen het imposter syndrome heeft (gehad). Geen cijfers waar we blij van worden. Toch stelt een onderzoek dat dit syndroom ook een silver lining heeft: het zou ervoor kunnen zorgen dat je socialer en empathischer bent.
"Mensen die op de werkvloer last hebben van imposter gedachten, hebben meer oog voor een ander als gevolg van deze gedachten", vertelt Basima Tewfik, assistent professor aan de MIT Sloan School of Management, over haar onderzoek aan de universiteitswebsite MIT News. "Naarmate ze zich meer op anderen richten, zullen ze zich evolueren tot een interpersoonlijker iemand." De onderzoeker stelt dat mensen dan, zoals ze het zelf noemt, meer 'other-oriented' worden. Dit betekent dat degenen die lijden aan het imposter syndrome, zich bewuster zijn van de collega's om zich heen. "Ze waren empatischer en luisterden beter", observeerde Tewfik. Tijdens haar onderzoek merkte ze ook op dat mensen met het imposter syndroom meer open handgebaren maakten en dat ze vaker knikten wanneer ze in gesprek waren met collega's.
Imposter syndrome overkomen
Het is fijn dat het imposter syndrome ook een voordeel kent, maar dat is zeker geen reden om het te verheerlijken en al helemaal geen reden om het niet de kop in te willen drukken. Er is namelijk een simpele manier om de bedriegergevoels wat te verminderen, zo stelt een onderzoek gepubliceerd in Journal of Vocational Behaviour. Voor het onderzoek werd gekeken hoe 213 professionals omgingen met het imposter syndrome. Hieruit bleek dat deze mensen het beste met de imposter-gevoelens konden dealen als ze hierover spraken met vrienden en familie buiten hun professionele kring. Social support was volgens de onderzoekers de meest effectieve manier om die gevoelens te verminderen.
Vrienden en familie helpen ons om nieuwe perspectieven te vergaren en helpen ons onze waarde in te zien, zo stellen de onderzoekers. Ook kunnen zij ons neutrale perspectieven geven, juist omdat we niet met hen werken. Het kan dus nooit kwaad om jouw gevoelens met vrienden en familie te bespreken.
Bron: MIT News, HR Magazine, Stylist | Beeld: iStock