Duurzaam op reis: 10 tips om bewuster je koffer in te pakken

Met deze tips ga jij deze zomer duurzamer op reis.

Rear view of curly female at airport.

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we ons weer kunnen gaan opmaken voor een zonovergoten vakantie of een romantisch weekendje weg. Of misschien wil jij je zomer dit jaar iets bewuster doorbrengen en ben je al aan het nadenken over andere – meer duurzame – uitjes. Gelukkig zijn er genoeg opties om duurzamer te reizen. We geven je tien practical tips om bewuster je koffer in te pakken voor je aanstaande vakantie.

Duurzamer reizen

Steeds meer Nederlanders beginnen op een meer verantwoordelijke manier na te denken over de impact van hun reizen. Duurzamer reizen wordt dan ook steeds populairder. Deze manier van reizen hoeft niet meteen je hele reisgewoonten over boord te gooien, maar kan al worden toegepast bij de kleinste dingen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen bij het bewuster inpakken van je koffer. Door bewust na te denken wat je meeneemt, kan de persoonlijke voetafdruk van je reis al verkleind worden. En dat scheelt bovendien een boel gesleep! Hoe je je suitcase bewuster inpakt? We've got you.

Toiletspullen

Ten eerste kun je je toilettas onder handen nemen. De inhoud van de badkamerkastjes heeft de afgelopen jaren een eco-makeover ondergaan; toiletartikelen van niet-recyclebaar plastic hebben plaats gemaakt voor duurzamere opties. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om met duurzamere toiletartikelen op reis te gaan:

  • Kies voor shampoo- en conditioner bars. Deze bevatten geen plastic en maken je koffer niet te zwaar.
  • Vergeet je zonnebrandcrème niet, maar neem er een mee met het label ‘rif veilig’. De chemicaliën in zonnebrandcrème kunnen namelijk schadelijk zijn voor de oceaan, dieren en planten.
  • Muggenspray mag ook niet ontbreken, maar overweeg een natuurlijke optie die citronella of pepermunt bevat. Sommige chemicaliën in muggenspray zijn namelijk schadelijk voor de planeet.

Recyclen maar!

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om herbruikbare producten mee te nemen. Waarschijnlijk heb je er hier al een heleboel van in huis.

  • Neem je eigen bamboe bestek mee als je streetfood koopt. Zo kan je aangeboden wegwerpbestek vermijden.
  • Lokale cocktails proeven? Neem een metalen rietje mee en gebruik deze in het café.
  • Van plan om te gaan winkelen? Neem een tas mee om je aankopen in te doen.
  • Schaf een roestvrijstalen waterfles aan die jarenlang meegaat en steeds bijgevuld kan worden met drinkwater.
  • Geen zuiver drinkwater tijdens bijvoorbeeld een wandeltocht? Overweeg waterzuiveringstabletten of een UV-desinfectie lamp - een klein, lichtgewicht voorwerp dat met behulp van ultraviolet licht bacteriën, virussen en protozoa (parasieten) in water vernietigd.

Improve je wardrobe

Last but not least kun je ook qua kleding een aantal duurzame keuzes maken.

  • Misschien heb jij je kast laatst al omgetoverd tot een capsule wardrobe, maar ook wanneer je op reis gaat is dit een handig concept. Kies voor een paar veelzijdige kledingstukken waarmee je verschillende combinaties kunt maken.
  • Probeer daarnaast om minder kleding mee te nemen, want je kunt je kledingstukken op reis ook gewoon uitwassen! Veel accommodates hebben een wasservice en zo niet, vind je er altijd wel eentje in de buurt.

Bron: Booking.com | Beeld: iStock