Handig: met deze tool kun je oefenen voor je sollicitatiegesprek

Het heeft alleen één nadeel.

Heb je een sollicitatiegesprek in het verschiet, dan ben je vast druk bezig met het oefenen met vragen. Maar wat als je ineens een vraag krijgt waar je het antwoord niet op weet? Dankzij de nieuwe tool van Google kun je je hier voortaan op voorbereiden.

Interview Warmup

Met Interview Warmup is de tijd van ongemakkelijke stiltes en een black-out tijdens een sollicitatiegesprek verleden tijd. De op kunstmatige intelligentie gebaseerde tool stelt veelvoorkomende sollicitatievragen en geeft feedback op je antwoorden. Denk aan vragen over je achtergrond, zoals 'Vertel iets over jezelf', maar ook situationele vragen zoals 'Vertel me over een keer dat je een fout hebt gemaakt. Hoe heb je die fout gecommuniceerd?'.

Op basis van de soort baan, krijg je ook vaardigheid-specifieke vragen gesteld. Dit kan nu worden aangepast op mensen die op zoek zijn naar banen in data-analyse, e-commerce, projectbeheer, IT-ondersteuning of UX-ontwerp. Deze vragen zijn geschreven door experts uit de branche, waardoor je zeker weet dat het relevant is voor het gesprek.

Oordeelvrije zone

Merk je dat je veel 'eum' zegt tijdens een sollicitatiegesprek? Ook dit scant Interview Warmup. De tool transcribeert je antwoorden en laat zien welke woorden je meer dan drie keer hebt herhaald, samen met voorgestelde antwoorden. Ook laat hij antwoorden zien die passen binnen het vakgebied. Google beschrijft het zelf als een "oordeelvrije zone voor iedereen die een beetje wil oefenen met interviewen" en slaat de audio en transcripties niet op.

Oneindig oefenen

Hoewel Interview Warmup de perfecte tool lijkt om een interview te oefenen, kan hij één ding niet: het nabootsen van een gesprek met een persoon. Je kunt namelijk zoveel oefenen als je wit zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je je gesprekspartner verveelt. "Met de tool kun je meerdere keren oefenen. Maar bij het oefenen met een vriend kunnen ze zeggen: 'Ik heb genoeg gehoord", vertelt socioloog Steve McDonald.

Ook weet de tool niet alle woorden, waardoor het misschien fout wordt gerekend terwijl je wel goede antwoorden hebt. Het is dus een handige tool om te oefenen, maar daarnaast kan oefening met een vriend(in) zeker geen kwaad.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock