Wat te doen als je te laat dreigt te komen voor je sollicitatiegesprek? 

Stap 1: erken dat je te laat gaat komen. 

We kunnen het niet mooier maken dan het is: te laat komen voor een sollicitatie laat geen goede eerste indruk achter. Wel kun je nog wat damage control doen door op de juiste manier een heads up te geven aan de recruiter in kwestie.

Geen goede indruk

De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van Simply Hired blijkt dat 93 procent van de recruiters iemand niet zou aannemen als zij of hij te laat komt. Het is natuurlijk niemands intentie om te laat te komen, maar soms heeft het leven andere plannen. Een trein die opeens uitvalt, een onvoorziene lekke band of door de wekker heen slapen. Wij vertellen wat je dan het beste kunt doen.

Erken dat je te laat komt

Dreig je te laat te komen? Erken dit dan. Wees niet overmoedig door te denken dat je het alsnog kunt halen als je extra hard fietst of als de stoplichten je gunstig gezind zijn. Denk niet: ik waag het erop en haal misschien nog wat tijd in. Neem in plaats daarvan contact op met de persoon met wie je het gesprek zou hebben en laat weten hoe laat je verwacht er te zijn.

“Hoe beter je communiceert, hoe beter je ook overkomt”, vertelt CEO van HR Strategy Group Amy Polefrone aan HuffPost. En laat altijd íets weten. Te laat komen, zonder dat van tevoren aan te geven, is een big no-go voor een bedrijf. Het is niet professioneel en niet beleefd.

Neem je verantwoordelijkheid

Anderen de schuld geven will get you nowhere. Neem daarom je verantwoordelijkheid als je te laat komt. “Het maakt ons niets uit waarom je te laat bent. Je bent te laat”, stelt Polefrone. “Dus kom niet met smoesjes.”

Kom je te laat voor je gesprek? Dan raadt Polefron aan om te bellen. “Praat met de persoon in kwestie, zodat je zeker weet dat zij op de hoogte zijn van de situatie en zodat ze aan de telefoon kunnen horen dat je excuses oprecht zijn.” En onthoud ook dat het gesprek verplaatst kan worden. Tegenwoordig hebben we allemaal drukke agenda’s en datzelfde geldt ook voor de mensen die jij zou spreken. Is dat het geval? Accepteer dat dan en maak duidelijk dat je het begrijpt.

Verontschuldig je nog een keer

Heb je het geluk dat je alsnog een gesprek kunt hebben, terwijl je te laat bent? Verontschuldig jezelf dan nog een keer, maar maak er geen te groot ding van. Nogmaals: het maakt een bedrijf niet uit waarom je te laat bent. Zorg ervoor dat de focus op het zakelijke aspect komt te liggen en niet op bijzaken. Na het gesprek kun je nog wel een mailtje sturen waarin je de recruiters bedankt voor hun begrip.

Tast tijdens het gesprek overigens wel af of een recruiter openstaat voor een tweede verontschuldiging. Als hij of zij al erg geïrriteerd is, kun je er beter niet nog een keer over beginnen.

Bron: Huffpost | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws