Working from home: thuiswerken maakt ons een stuk productiever

En dat terwijl de meeste bazen iedereen weer (deels) op kantoor willen zien.

Net op het moment dat we goed werden in thuiswerken, vroeg menig werkgever ons om (deels) terug te keren naar kantoor. Het leek een logische stap. Het coronavirus is momenteel immers onder controle. Maar was het ook een verstandige stap? Uit onderzoek komt nu naar voren dat werknemers veel productiever zijn als ze thuis mogen werken.

Productiever vanuit huis

We zijn goed geworden in thuiswerken. Zo onderschrijft de data die professor Nicolas Bloom van de Stanford University verzamelde. De professor, die al voor de pandemie de effecten van op afstand werken bestudeerde, werkte samen met de University of Chicago om tot deze conclusie te komen door werknemers te ondervragen. In de zomer van 2020 – de eerste pandemiezomer – gaven de ondervraagde medewerkers aan dat ze vanuit huis 5 procent productiever werken. Dat percentage is sindsdien alleen maar gestegen. Nu geven medewerkers die vanuit huis werken aan dat hun productiviteit met 9 procent is gestegen.

Thuiswerken

Volgens Bloom zijn we in de afgelopen jaren beter geworden in thuiswerken. "Toen we in maart 2020 overgingen op thuiswerken waren we behoorlijk onvoorbereid", vertelt hij aan Recode. "We hadden geen managementsysteem, beoordelingssystemen, vergaderingstructuren, workflows of de benodigdheden", stelt hij. Maar de mensen die nu nog steeds vanuit huis werken, hebben er inmiddels hun draai goed in gevonden. In Amerika werkt momenteel 40 procent van de werknemers vanuit huis en professor Bloom verwacht dat 25 tot 30 procent van hen thuis blijft werken als de pandemie volledig achter de rug is.

Het lijkt erop dat we ook in Nederland niet volledig terugkeren naar kantoor, zo blijkt uit een rapport dat het Centraal Planbureau eerder deelde. Het CPB voorspelde dat we na de coronacrisis twee keer zoveel zullen thuiswerken als voor de coronacrisis. Wel zal het meeste werk vanaf kantoor worden verricht. Uit een steekproef in samenwerking met het LISS-panel onder 4500 huishoudens concludeerde het CPB dat we gemiddeld van 3,8 uur per week thuiswerken naar 8 uur per week zullen gaan.

Bron: CBP, Recode | Beeld: Ekaterina Bolovstova