We kennen allemaal red flags in een relatie, de eerste tekenen dat er iets niet goed gaat. Daarnaast zijn er ook green flags, wat juist heel positief is, en zelfs pink flags. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als white flags? Wat is het, hoe je ze herkent en hoe je ermee omgaat? Wij vertellen je er alles over.
Relatie onderhouden
Of je nu aan het daten bent, aan het begin van een relatie staat of al jaren een romance hebt: elke vorm van een relatie (onderhouden) kost tijd en moeite. Met een eerste klik en romantische aantrekkingskracht alleen kom je er niet. Kleine gebaren, verandering en compromissen die stellen maken, zorgen ook voor een gezonde en evenwichtige relatie. Elkaars behoeften begrijpen en vervolgens beslissingen noemen over jullie gezamenlijke toekomst: een relatie vereist in de loop van de tijd offers, groot en klein, die ook wel bekend staan als white flags.
"Er wordt veel gepraat over green flags en red flags, waardoor de white flags onopgemerkt te blijven", stelt Elaine Parker, CEO en oprichter van dating-app Safer Date, in een gesprek met Stylist. "Het onderhouden van romantische relaties vereist veel toewijding, en soms betekent dit dat we compromissen moeten sluiten in het leven."
White flags
White flags in een relatie zijn de concessies die we maken en de compromissen die we sluiten met onze partner. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over de toekomst. Van die ene wereldreis die je nog wilt maken tot je droombaan vinden en een gezinnetje starten. Toch komen deze toekomstplannen niet altijd overeen met die van je partner. Of het nu gaat om religie, verhuizen naar een andere stad of het overgaan op vega(n) eten: het zijn allemaal white flags die aangeven dat jij (of je partner) een offer moeten doen om een gezonde relatie te waarborgen. Het zijn echter niet alleen de grote beslissingen in een relatie die white flags opleveren. Ook kleine alledaagse dingen kunnen een verschil van inzicht opleveren, waardoor je een concessie moet maken.
Emotioneel openstellen
Volgens Parker kunnen white flags ook op emotioneel gebied voorkomen. Aan het begin van een romance zorg je ervoor dat je er elke date piekfijn uitziet en lekker ruikt. In een lange relatie leer je je partner echter steeds beter kennen, van positieve eigenschappen tot vervelende gewoontes. "Na verloop van tijd moet je je overgeven aan de relatie en jezelf helemaal blootgeven. Je kunt je er natuurlijk kwetsbaar door voelen, maar het stelt ons in staat om de gezonde relatie die we zo graag willen te behouden", stelt Parker. "De kwetsbaarheid die we ervaren als we ons overgeven, kan onze tevredenheid met elkaar vergroten", zegt ze. Een white flag in een relatie is dus ook het opgeven van je tijd, om je partner te steunen en erachter te komen wat hij of zij graag doet.
Wat kun je doen?
White flags hebben niet als doel om je dromen op te geven of te veranderen voor de liefde. Parker benadrukt dat je het niet als iets negatiefs moet zien. Als je van iemand houdt, doe je vaak wat nodig is om bij die persoon te zijn. "Het is echter belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je je op een gezonde manier overgeeft", vervolgt ze.
Als je daarnaast het gevoel hebt dat je partner te vaak vraagt om compromissen te sluiten, en hij of zij niet bereid is hetzelfde te doen, kan dit meer duiden op een red flag dan een white flag. "Maar voor de juiste persoon zwaai je met de witte vlag en geef je jezelf over, zodat je de relatie gaande kunt houden en elkaar kunt laten bloeien."
Bron: Stylist | Beeld: iStock