Dit zijn pink flags in je relatie en zo kun je ermee omgaan

Naast red en green flags nu ook pink flags.

Red flags, green flags: je kent de termen inmiddels wel. Die eersten zijn signalen dat er iets goed mis is in je relatie, en die laatste categorie zijn juist grote pluspunten tussen jou en je partner. Maar nu is er weer een nieuwe term opgedoken: zogenaamde ‘pink flags’. Wat zijn het, hoe herken je ze, en wat moet je er eigenlijk mee?

Pink flags

De naam doet het misschien al vermoeden: pink flags zijn eigenlijk een soort ‘light-variant’ van de bekende red flags. Waar red flags refereren aan gedrag binnen een relatie dat ronduit manipulatief of ongezond is, zijn pink flags niet zo’n groot of hard alarmsignaal.

Sex- en relatiecoach Ness Cooper legt bij Stylist.co.uk uit dat een roze vlag eentje is met meer nuance dan een felrode red flag. “Pink flags kunnen soms een red flag lijken – tot je die persoon beter leert kennen en hun redenen erachter weet.” Het belangrijkste is dus dat je erover communiceert, legt Cooper verder uit. Want een pink flag hóeft geen dealbreaker te zijn.

Voorbeelden

Wat kunnen dan bijvoorbeeld pink flags zijn? Denk aan dingen als verschillende love languages. Of verschillen in politieke opvatting of family values, legt Stylist uit. Hoe belangrijk elke pink flag is, verschilt van persoon tot persoon. Wat je ermee wilt of kunt doen dus ook.

Zijn jij en je partner bijvoorbeeld erg politiek geëngageerd bezig, maar aan verschillende uiteinden van het politieke spectrum? Dan heeft zo’n verschil meer impact dan bij een stel dat eigenlijk alleen rond de verkiezingen actief met hun politieke ideeën bezig is.

En dan?

Dus, stel dat je zo’n pink flag opmerkt in je relatie. Wat moet je ermee? Relatie-expert Robert Davies legt uit: “Negatieve eigenschappen die als een red of pink flag kunnen overkomen, zijn mogelijk signalen dat er een groter, onderliggend probleem is.”

Dat jij en je partner het niet altijd overal over eens zullen zijn, is immers een gegeven. Maar ook over grote onderwerpen kun je dan in elk geval met respect een discussie voeren. Zo kan die pink flag bij een gezonde compromis opeens helemaal niet zo belangrijk zijn. Maar valt er met je partner niet te praten over bijvoorbeeld normen en waarden, en stuit je op een gesprek vol manipulatie en egocentrisme? Kleur dan dat roze vlaggetje maar bij met een dosis rood.

Green flags

Overigens waarschuwt Stylist-redacteur Toni Tone dat al die nadruk op rode, oranje en roze flags ook averechts kan werken. “Soms zorgt het zoeken naar red flags ervoor dat je de green flags niet meer opmerkt in je relatie.”

Bron: Stylist.co.uk | Beeld: iStock

Laatste nieuws