Over deze zaken kun je ook onderhandelen als je een nieuwe baan hebt

Is een hoger salaris niet mogelijk? Dan kun je ook over de volgende zaken onderhandelen voor fijne perks.

Heb je een nieuwe baan bemachtigd? Gefeliciteerd! Maar de baan krijgen blijkt op dat moment nog maar het halve werk. Onderhandelingen over de job volgen vaak pas daarna. Het meest besproken punt is dan de hoogte van het salaris, maar ook over de volgende zaken kun je onderhandelen.

Vakantiedagen

Wettelijk is je werkgever verplicht om jou een x-aantal vrije dagen te geven. Vier keer het aantal uren dat je per week werkt, om precies te zijn. Een snelle rekensom leert dat dit niet erg veel dagen zijn. Werk je 40 uur per week? Dan heb je recht op 40 x 4 uur, wat neerkomt op 20 vrije dagen. De meeste werkgevers geven hun personeel een paar extra dagen, maar dan nog is het geen vetpot. En dat terwijl een break zo belangrijk is. Carrière-expert Ashley Stahl raadt daarom aan om te onderhandelen over het aantal vakantiedagen, zéker wanneer je niet het salaris krijgt waar je eigenlijk op hoopte. “Het is altijd goed om je werkgever te vragen naar wat ‘zachtere’ voordelen dan een hoger salaris, zoals meer vakantiedagen.”

Hybride werken

Tijdens de lockdowns leerden we dat we prima vanuit huis kunnen werken. Toch zien veel werkgevers hun personeel het liefst zoveel mogelijk op kantoor. Werk jij liever wat minder vaak op locatie, bijvoorbeeld omdat je graag vanaf een andere Europese locatie wilt werken, of omdat je dan voor je jonge kinderen kunt zorgen? Dan is het belangrijk om dit met je baas te bespreken. Stahl raadt aan om dit zo snel mogelijk te doen. “Dit is een flinke gunst”, vindt ze. “Dus vraag er het liefst nog naar voordat een eerste opzet van je contract binnenkomt. Als je het vraagt nadat ze je de baan hebben aangeboden, hebben ze je al gesproken voor een baan op kantoor, en dat zou de werkgever dan niet echt waarderen.”

Daarnaast is het ook belangrijk om je te verdiepen in de geschiedenis van het bedrijf. Lieten ze werknemers al eens eerder vanuit huis werken? Dan kun je dit benoemen. En denk vast goed na over je antwoorden. “Bereid je voor om uit te leggen hoe remote werken ook voor hen voordelen kan hebben.”

Flexibele werktijden

Zeker wanneer je kinderen hebt, is het fijn om flexibele werktijden met je werkgever te bespreken. Bijvoorbeeld wanneer je ’s ochtend je kinderen nog naar school moet brengen. Om 8 uur ’s ochtends op kantoor aanwezig zijn, is dan lastig. Overleg in dat geval met je werkgever of er ruimte is voor flexibelere werktijden. Bijvoorbeeld een werkdag van tien uur ’s ochtends tot half zeven ’s avonds – en of je eventueel na 4 uur ’s middags de rest van de tijd mag thuiswerken. “Een traditionele werkweek is ouderwets”, vindt Stahl. “Het werkt gewoon niet meer in 2022. Veel bedrijven experimenteren nu ook met een vierdaagse werkweek, dus het is redelijk om te kijken of flexibele werktijden een optie zijn.”

Bron: Pure Wow | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws