Face taping: werkt deze virale TikTok-truc echt om fijne lijntjes te verminderen?

Een gevalletje 'te mooi om waar te zijn'.

Op zoek naar snelle en makkelijke beautytips? Dan ben je op TikTok aan het juiste adres. Vele creators delen hun beautygeheimen waarmee jij jouw beauty game naar een hoger niveau kunt tillen. Momenteel gaat een truc voor het verminderen van fijne lijntjes viraal op het platform, al kun je je daar volgens een plastisch chirurg beter niet aan wagen.

Face taping

Momenteel heeft een bepaalde beauty hack TikTok helemaal in z’n ban: face taping. De methode is vrij eenvoudig: TikTokkers brengen tape aan op een deel van hun voorhoofd waar ze fijne lijntjes willen verminderen. Het idee hierachter is dat de tape voorkomt dat we tijdens onze slaap alsnog gezichtsuitdrukkingen maken. De tape zou onze huid op z’n plek houden, waardoor fijne lijntjes niet dieper in de huid doordringen.

@theaussierapunzel I didn’t think it would work 🤯 trying the face taping trend! #beauty #skincare #fyp ♬ Hits 2021 (Mashup) – Trinix

Huidbeschadigingen

In bovenstaande video lijkt de truc te werken, maar specialisten halen hun wenkbrauw op. Het kan in veel gevallen namelijk meer kwaad dan goed. “Het gebruik van een stuk tape, met name tape die je huid ‘zogenaamd’ de hele nacht moet vasthouden, kan de huidbarrière beschadigen wanneer je het verwijdert”, legt plastisch chirurg dr. Michael Horn uit aan Allure. Hij benadrukt dat tape niet is bedoeld om op je huid te plakken. Doe je dit wel? Dan kun je te maken krijgen met vervelende kwalen. Denk aan roodheid, irritatie en zelfs acne breakouts.

Maar werkt het?

Zelfs als je bovenstaande kwalen overhebt voor een huid met minder lijntjes, dan nog is de kans klein dat het effect heeft. De tape moet volgens de plastisch chirurg namelijk erg strak zitten, wil je dat de tape je spieren op hun plek houdt.

Vind je een tape die je zo strak op je voorhoofd kunt aanbrengen, dan zou de truc kunnen werken. “In theorie kan het werken”, legt Dr. Horn uit. “Door tape te gebruiken om de spieren op hun plaats de houden, zou het moeten werken dat je minder lijntjes krijgt.” Al waarschuwt de chirurg dat het waarschijnlijk niet werkt. Nogmaals: de tape zou dan erg strak moeten zitten en de meeste tapes kunnen dit helemaal niet. Bovendien zweet je ’s nachts ook, waardoor de tape los kan laten.

Daarnaast kun je je spieren ook op een verkeerde manier trainen. “Als je tape op je gezicht aanbrengt om je spieren stil te houden, voorkom je dat je spieren doen wat ze moeten doen. Je voegt weerstand toe.” En dat kan een averechts effect hebben. “Hierdoor train je je gezichtspieren om harder te werken en worden ze op hun beurt krachtiger.” Na verloop van tijd kunnen de sterker geworden spieren ervoor zorgen dat lijntjes dieper in de huid doordringen. Iets wat je juist probeerde te vermijden. Oftewel: het is het beste om deze TikTok-truc links te laten liggen.

Bron: Allure | Beeld: Thirdman

Laatste nieuws