Hoe vaak kun je het beste douchen, zonder dat je je huid beschadigt?

Een dermatoloog vertelt wat te vaak douchen met je huid kan doen.

Wanneer je er een intense workout op hebt zitten, wanneer je naar het strand bent geweest, wanneer je bijna naar bed gaat. Is er een moment waarop het niet fijn is om te douchen? Nederlanders stappen gemiddeld 5 keer per week onder de douche, maar blijkbaar is het helemaal niet nodig om zo vaak te douchen.

We douchen te vaak

Sommige mensen vinden het zo heerlijk om onder een hete (of koude!) douche te staan, dat ze het liefst meerdere keren per dag douchen. Bijvoorbeeld om de dag fris te beginnen, na het sporten en nog een keertje voor bed. Dit is veel te veel, zo stelt dermatoloog Yael Adler. Zij is ervan overtuigd dat we veel te lang en vooral veel te vaak douchen. Volgens de Duitse dermatoloog is iedere dag douchen écht niet nodig. Sterker nog, één keer per week is volgens haar het beste voor je huid.

Verstoren hoornlaag

Wanneer we onder de douche stappen, gebruiken we vaak meerdere soorten zeep. We wassen ons haar bijvoorbeeld met een shampoo én een conditioner, en gebruiken en scheergel als we ongewenste lichaamsbeharing willen elimineren. De producten die we gebruiken zijn rijk aan conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere chemische toevoegingen die voor het schuim zorgen. De reactie van onze huid? Droogheid, irritaties, jeuk en schilfers.

We verstoren met het douchen namelijk de hoornlaag die ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het kost onze huid vier weken om zo’n laagje op te bouwen. Door ons in te zepen en af te spoelen met heet water, verstoren we dit proces. Maar die stank dan? Grote onzin volgens Adler: als we gezond zijn en niet net een marathon in een oud synthetisch t-shirt hebben gelopen, ruikt ons lichaam over het algemeen helemaal niet vies.

Gezonder douchen

Van iedere dag of zelfs om de dag douchen naar één keer in de week onder de douche stappen? De kans is groot dat je daar niet bepaald zin in hebt. Hoe vaak ‘mag’ het dan wel? Elke dag douchen is toegestaan, mits je het snel doet en daarbij alleen water gebruikt (het liefst koud). Als je dan toch zo nodig met douchegel wil douchen, gebruik dan een geur- en kleurloze variant die niet schuimt. Ook hoef je je lang niet elke keer grondig in te zepen. Richt je vooral op de ‘crisisgebieden’: voeten, oksels, lies en bilnaad. De rest heeft genoeg aan alleen water. Ons lichaamseigen huidvet, dat onze opperhuid met veel moeite in de loop van vier weken opbouwt, moeten we behouden en zeker niet met zeep uitlogen.

Bron: PureWow, Tips en Weetjes| Beeld: iStock

Laatste nieuws