Als we één ding leerden tijdens de lockdowns, is het wel dat vele banen prima vanuit huis uitgevoerd kunnen worden. Veel bazen wilden daarentegen toch dat hun werknemers hierna weer op locatie kwamen werken – in tegenstelling tot vele werknemers die liever deels thuiswerken. De thuiswerkwet die sinds deze week van kracht is, maakt het nu makkelijker voor werknemers om hybride te werken.
De thuiswerkwet
Eerder deze week nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks aan. Met dit wetsvoorstel wordt (deels) thuiswerken nog makkelijker voor werknemers. Niet alleen voordelig voor de werknemers, maar ook voor de maatschappij, zo stelde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Vaak is het helemaal niet nodig om een uur in de file te staan om naar je werk te gaan", noemde hij als voorbeeld. En een mail naar een collega versturen? Dat kan ook gewoon vanuit het comfort van je eigen huis. Bovendien kun je je dan vaak ook nog eens beter concentreren, want je hebt niet te dealen met collega's die hardop overleggen of belletjes plegen.
Ook GroenLinks-Kamerlid Senna Matoug ziet de voordelen ervan in. "Het geeft werknemers de mogelijkheden een betere balans te vinden tussen werk en privé en reistijd te verkleinen. Daarom is deze wet voor hen een belangrijke stap."
De nieuwe wet
We horen je al denken: wat houdt die wet dan precies in? Het is eigenlijk vrij simpel. Voorheen gaf de Wet Flexibel Werken werknemers de mogelijkheid om een wettelijk verzoek in te dienen voor een andere arbeidsplaats. Een werkgever kon dit verzoek toen alleen makkelijk wegwuiven. Om te voldoen aan de nieuwe wet, moet een werkgever het verzoek nu serieus in overweging nemen. "De Wet flexibel werken (Wfw) wordt gewijzigd om mogelijk te maken dat een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats op eenzelfde manier wordt behandeld als een verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur", zo is te lezen op de website van de Tweede Kamer. In het wetvoorstel is vervolgens opgenomen dat de werkgever het verzoek 'naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid' moet beoordelen. Hierdoor wordt het voor werkgevers lastiger om op redelijke wijze een verzoek af te wijzen.
Bron: Tweede Kamer, Metronieuws, Rendement Online | Beeld: iStock